Thuiswerkend de coronacrisis door… Dat doe je zo!

Geschreven door: Angela Kranendonk, diëtist

Al een ruime tijd moeten Nederlanders als het kan thuiswerken. Hier word ruimschoots gehoor aan gegeven. Wegen zijn verlaten, pleinen zijn leeg & de sportscholen zijn dicht. Thuis komen de muren op je af, met het gezin op elkaars lip, en ondertussen gaat het werk gewoon door. Verleidingen die op de loer liggen en ondertussen wordt het aanbevolen binnen te blijven, waardoor de beweging ook uitblijft… Herkenbaar? Onze diëtist Angela geeft raad om gezond (zowel mentaal als lichamelijk) het thuiswerken tijdens de coronacrisis te overleven.

Tip 1: Structuur & ritme

Door het behouden van structuur en ritme voorkom je, dat je bioritme verstoord raakt. Probeer de structuur op alle vlakken te bewaken. Probeer je aan je slaapritme te houden. Zorg voor ongeveer 8 uur nachtrust en sta op vaste tijden op. Houd een goed eetritme aan van drie goede voedzame hoofdmaaltijden en eventuele tussendoortjes om snackmomenten tegen te gaan.

Tip 2: Zelfbescherming; Wat je in huis haalt, gaat ook op…

In tijden waarin we goed op onze gezondheid moeten letten en ons immuunsysteem wel een boost kan gebruiken: zorg voor een goed en verstandig boodschappen beleid. Ik herhaal Rutte: NIET HAMSTEREN! Waarom niet? Niet omdat er genoeg is, maar omdat alles wat je in huis haalt ook op gaat. Als je 24/7 thuis bent, krijg je ook last van vermoeidheid, sugardips, verveling en mogelijk negatieve emoties. Gun jezelf een beetje zelfbescherming en haal gedoseerd lekkers in huis.

Tip 3: Beweeg!

Normaal gesproken heb je in je dagelijkse patroon al (een beetje) beweging door naar je werk te gaan. Denk aan het openbaar vervoer, fietsen naar je werk, je loopje naar de printer of het koffiezetapparaat. Dat alles valt weg, zorg ervoor dat je in je nieuwe ritme/structuur ruimte neemt om ook te bewegen. Haal de hometrainer van zolder, doe een 7-minute work-out, loop een blokje om na elke hoofdmaaltijd. Doe het op een vast moment, na een activiteit die je sowieso moet doen. De kans is groot dat het dan meer in je routine komt.

Tip 4: Kies je werkplek

De gevaren van thuiswerken kunnen divers zijn. Zo zijn er diverse prikkels, zoals: kinderen, rommel, klusjes in huis. Op deze manier kan het moeilijk zijn om je te concentreren. Probeer met die reden een plek in huis te creëren, waar je je kan concentreren en waar minder prikkels zijn. Op deze manier, zit je minder op elkaars lip en werk je efficiënter. Aan de andere kant, kan het bij thuiswerken moeilijker zijn om los te komen van je werk, aangezien de scheiding tussen werk en thuis niet meer aanwezig is. Probeer met die reden vaste werktijden aan te houden en plan je pauzes en rustmomenten in.

Tip 5: Let op je houding

Op je werk wordt er rekening gehouden met jouw arbeidsomstandigheden, om jou duurzaam inzetbaar te houden. Jouw huis is niet ingericht op jouw werk en met die reden ligt het op de loer om verkeerde houdingen aan te nemen. Een tafel op verkeerde hoogte, een bank die de rug niet ondersteunt. Probeer waar het kan te letten op een goede zithouding en wissel je houdingen af. Op die manier voorkom je overbelasting of blessures.

Merk je dat je meer aan het snoepen bent als je thuiswerkt? Vind je het lastig om je ritme te bewaken? Neem gerust contact op met onze diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter. Diëtetiek wordt vergoed in het basispakket. Je kunt ons vinden op verschillende locaties in Noord & Zuid- Holland. Wij zijn bereikbaar per telefoon: 023-5573344  of mail naar: receptie@dewinter.nl

 

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »