Superfoods

Wat zijn het en welke superfoods werken echt?

Je hebt het vast wel eens van gehoord: superfood. De voorstanders zweren erbij, de tegenstanders vinden het vaak onzin. Bij ons op de praktijk horen we ook vaak deze term door de wandelgangen. Hoe “super” zijn superfoods nou eigenlijk? Tijd om hier eens goed in te duiken. 

superfoods
Inhoud

Wat zijn superfoods?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: superfoods is geen officiële term die we onder voedingsdeskundigen gebruiken. Feitelijk is deze term vanuit een marketing oogpunt ontstaan, om zo bepaalde voedingsmiddelen wat beter op de kaart te zetten. Er bestaat dus geen wettelijke definitie van deze populaire term. 

Een superfood is een voedingsmiddel wat over het algemeen veel gezonde voedingsstoffen bevat, zoals vitamines, mineralen, vezels, omega-3 vetten en anti-oxidanten. Marketeers gebruiken deze term maar al te graag om hun gezonde producten te promoten. Superfood, of power food, klinkt natuurlijk al heel positief!

Gezonde salade met fruit, noten en veldsla

Welke superfoods zijn er?

Omdat deze term niet beschermd is, kunnen fabrikanten, producenten en consumenten ze feitelijk overal voor gebruiken. Toch zijn veel voedingsdeskundigen het er over eens dat de volgende voedingsmiddelen heel gezond zijn, en gezien kunnen worden als superfood:

  • Zaden als quinoa, chiazaad en hennepzaad. Deze zaden zitten vol met eiwitten, vezels en vitamines. 
  • Bessen zoals goji -en blauwe bessen. Deze vruchten worden vaak met yoghurt of kwark gecombineerd en bevatten veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. 
  • Groenten als spruitjes, broccoli en spinazi. Eigenlijk weet iedereen dat deze en nog veel meer groenten tot de superfoods behoren. Dankzij de grote mate van vitamines en mineralen, en de brede toegankelijkheid van deze producten worden ze al snel als superfood gezien. 

Voordelen voor de gezondheid

Superfoods zorgen over het algemeen voor een betere gezondheid. Dat komt simpelweg doordat het eten van deze gezonde voedingsmiddelen goed past in een gevarieerd dieet. Je mist immers geen essentiële voedingsstoffen en je kunt ze goed combineren met ander eten. Denk aan een smoothie, zaden in je yoghurt of als drinken (bijvoorbeeld groene thee).

De bekende gezondheidsvoordelen die toegeschreven worden aan superfood zijn bijvoorbeeld:

  • het verlagen van het cholesterol – bijvoorbeeld door peulvruchten en veel groenten;
  • verhogen van het libido – zoals maca poeder (Peruaanse ginseng);
  • voorkomen van kanker – vooral door het laten staan van bewerkt en rood vlees;
  • het zorgen voor gewichtsverlies – zoals chiazaad ervoor kan zorgen dat je eetlust krijgt;
  • het verlagen van de bloeddruk – bijvoorbeeld door heten van omega-3 vetten in vis.
KETO weegschaal met groente, fruit, noten en vis

Zijn superfoods wel echt "super" te noemen?

Hierover verschillen natuurlijk de meningen, ook onder voedingsdeskundigen. Een superfood is in principe een term dat aangeeft dat je te maken hebt met gezond eten. Fruit, groente, volkoren brood, mager vlees, mager zuivel, ze zijn allemaal gezond. Maar ze worden binnen de marketing niet allemaal als “superfood” beschouwt. 

Als je het aan ons vraagt, gaat het gaat meer om gevarieerd eten zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. De kans is ook groot dat je al veel superfoods naar binnen krijgt, zonder dat je hier bewust van bent!

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Heb jij vragen over het onderwep “superfoods” of wil je gewoon meer weten over gezonde voeding en beweging? Neem dan gerust contact op met de diëtisten en voedingsdeskundigen van Voedingsadviesbureau de Winter. Wij kunnen je onder andere helpen met:

  • Jouw huidige voedingspatroon in kaart brengen en deze verbeteren;
  • Individuele begeleiding voor bij het afvallen of het overschakelen naar een gezonder voedingspatroon;
  • Je kunt je ook inschrijven voor een GLI Slimmer traject. Deze trajecten vinden in Hoofddorp plaats en in de toekomst ook op meerdere plekken. 

Veelgestelde vragen over superfoods

Over het algemeen bevatten de volgende producten weinig vet, calorieën en suikers. Dus ideaal voor bij het afvallen!

  1. Blauwe bessen. 
  2. Lijnzaad.
  3. Amandelen. 
  4. Grapefruit.
  5. Havermout.
  6. Linzen.
  7. Groene thee.

Chiazaad is heel gezond, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Dagelijks is 1 tot 3 eetlepels van deze superfood al voldoende. Dit komt neer tussen de 5 en 15 gram. Verwerk de zaadjes in een lekkere gezonde smoothie zodat ze makkelijker te consumeren zijn. 

In principe kun je superfood in poeder of tabletten als supplement gebruiken. Maar wij geloven hier niet zo in. Wees er ook van bewust dat je ook niet te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. In veel supplementen zitten ook minder gezonde stoffen, waardoor het niet meer een superfood is. 

Heb je vragen of begeleiding nodig?

Wij kunnen je helpen met jouw voeding

Onze specialisten, waaronder Latisha, kunnen jou helpen als je vragen hebt over jouw voeding. Neem contact met ons op zodat we met je kennis kunnen maken en met jou mee kunnen denken over een oplossing wat bij jou past. 

Foto Latisha Blankenstein