Sport je lekker in je vel!

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijk veel haast…….
In onze huidige samenleving is iedereen druk bezig. Dit kan al snel zorgen voor een gevoel van gejaagdheid, stress, futloosheid en vermoeidheid. Door drukte is er weinig tijd voor beweging en wordt er ontspanning gezocht in genotmiddelen zoals sigaretten, alcohol en voeding. Iemand die zich somber, gestrest of gespannen voelt is geneigd minder gezond te eten en minder te bewegen met als gevolg een vicieuze cirkel van slechte leef- en eetgewoontes. De oplossing? Bewegen!
Boodschappers
In je lichaam zijn er verschillende boodschappers die een rol spelen bij het ontstaan van emoties en gevoelens. Dit worden neurotransmitters genoemd.
Ze geven signalen door aan je hersenen en dit zorgt uiteindelijk voor een bepaalde reactie. Deze reacties kunnen onder andere beïnvloedt worden door voeding, lichaamsbeweging, stress, roken en emoties. Dit kan negatieve of positieve gevolgen hebben voor de manier waarop je je voelt. Belangrijk hierbij is dat de verschillende boodschappers elkaar kunnen helpen of tegenwerken.
Slecht nieuws
Als je het gevoel hebt dat je niet lekker in je vel zit, kan adrenaline daar de veroorzaker van zijn. Adrenaline stelt het lichaam in staat om actie te ondernemen tegen gevaar.
Op korte termijn is dit positief, je wordt er onder andere alerter van. Wanneer je echter langduriger wordt blootgesteld aan stress kan adrenaline negatieve effecten hebben en kan dit zelfs tot een depressie leiden. Langdurige aanmaak van adrenaline moet dus worden voorkomen.
Goed nieuws show
Er zijn echter ook boodschappers die ‘goed nieuws’ brengen en leiden tot een gelukkig en ontspannen gevoel. Dit zijn endorfine en dopamine. Ze spelen onder andere een rol bij het bestrijden van pijn en bij het voelen van genot. Daarnaast zorgt endorfine er ook voor dat de aanmaak van adrenaline afneemt. Sport en beweging stimuleert de aanmaak van endorfine en dopamine.
Beweging: verslavend en effectief tegen stress
Bewegen kan uitstekend gebruikt worden om af te komen van ‘slechte gewoontes’ zoals roken en bij het voorkomen van stress. Uit onderzoek blijkt dat  10 minuten wandelen op een loopband er voor zorgt dat  rokers minder behoefte hebben aan een volgende sigaret. Dit kom door de aanmaak van dopamine, wat hetzelfde belonende gevoel geeft als het roken van een sigaret. Mensen die één tot drie dagen per week een uur sporten hebben de helft minder kans op een depressie.
Dus wil je graag werken aan een gezonde leefstijl, maar ben je gespannen, futloos, somber of gestrest. Doorbreek die cirkel en sport je lekker in je vel! Iemand die lekker in zijn vel zit, is sneller geneigd om gezonde eetgewoontes vol te houden. Dubbel winst dus!
Tips:
– Aerobe beweging is het meest effectief. Hardlopen, fietsen, zwemmen en stevig doorwandelen zijn vormen van aerobe beweging;
– Plan vaste dagen in voor het sporten, maak er een routine van;
– Voorkom bankhangen na een (stressvolle) werkdag, ga eerst bewegen;
– Zoek een maatje en doe iets wat je leuk vindt;
– Vervang je ongezonde gewoonte door een nieuwe verslaving: beweging
Wil je meer informatie over gezonde voeding en beweging? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding?
Neem gerust contact op met de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter.
In het basispakket 
Dieetbegeleiding is ook in 2015 opgenomen in het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »