Soms is fruit niet goed voor je

Meer over fructose-intolerantie

Een voedselintolerantie, zoals lactose-intolerantie, daar heb je misschien wel eens over gehoord. Maar ik kan me voorstellen dat je minder vaak of nooit iets gehoord hebt over een fructose-intolerantie. Toch komt dit vaker voor dan je denkt!

Fructose-intolerantie? Wat is dat?
Fructose is een fruitsuiker en wordt normaalgesproken in de darmwandcellen opgenomen via een speciaal transporteiwit. Als dit eiwit niet of onvoldoende aanwezig is, komt de fructose in je dikke darm terecht en wordt het daar gefermenteerd door de darmbacteriën en ontstaan er zuren en gassen. Het gevolg? Diarree, constipatie, buikpijn, buikkrampen, winderigheid, misselijkheid en een opgeblazen buik.

Waar zit het in?
Fructose zit met name in fruit, honing en (zoete) groenten, maar wordt ook als zoetmiddel (glucosefructosesiroop of maïsstroop) gebruikt in bijvoorbeeld snoep en frisdranken.
Bij andere suikers/ koolhydraten komt fructose vrij in de darm, zoals bij suiker (riet-, biet- en invertsuiker)

Fructose-intolerantie! En nu?
• Denk je gezond te eten door dagelijks 2 porties fruit te eten, blijkt dat je een fructose-intolerantie hebt! Betekent dat dat je geen fruit meer kan en mag eten? Nee, gelukkig niet! Maar 2 stuks fruit zal voor jou te veel zijn;
• Fruit is een goede leverancier van o.a. vitamines en vezels. Als je je fruitinname moet minderen, is het belangrijk om te kijken uit welke andere producten je deze vitamines en vezels kunt halen. Een vitaminepreparaat kan nodig zijn;
• Kleine hoeveelheden fructose en glucosefructosestroop worden over het algemeen wel verdragen. Hoeveel je verdraagt is niet te voorspellen en verschilt per persoon;
• Krijg je te maken met een fructose-intolerantie dan kom je terecht in een wirwar van suikers: fructose, saccharose, inuline, maltitol, sorbitol en ga zo maar door. Moeilijk om daar nog wijs uit te worden??
• Een gespecialiseerd diëtist kan je meer duidelijkheid geven over al deze suikers en je helpen om samen te achterhalen welke suikers (en hoeveel) je verdraagt.

Weetje
In het buitenland is er een enzympreparaat op de markt dat fructose omzet in glucose. Dit zorgt ervoor dat symptomen en klachten verminderen of voorkomen kunnen worden.
Momenteel wordt gekeken of het mogelijk in Nederland ook geïntroduceerd zal kunnen worden.

Wil je meer weten over fructose-intolerantie? Ik vertel je graag meer. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van ons basispakket.

Online gratis advies? Wil je ons volgen? Dat kan! Zo heeft Voedingsadviesbureau De Winter een eigen Facebook pagina  en is dagelijks op twitter te volgen via VDW-twit.

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »