Samenwerking rond eetstoornissen

Ik werk al heel lang met Anne Mesman samen. Onze samenwerking is gestart in het Samenwerkingsverband eetstoornissen. Dat is nu al weer lange tijd geleden en helaas is het samenwerkingsverband ivm de bezuinigingen in 2006 opgeheven. Maar de samenwerking tussen ons heeft zich wel voortgezet. Zo heeft Anne een aantal jaar een bijeenkomst verzorgd over: “wat is nu eigenlijk gezonde voeding en wat doet te weinig en wat te veel voedsel met een lichaam?” in onze cursus eetstoornissen. Mensen met een eetstoornis weten vaak niet meer wat gezond eten is en wat een “normale” portie is. Dit waren altijd hele zinnige en waardevolle bijeenkomsten, welke heel positief geëvalueerd werd door de deelnemers.

Cursus Emotie- eten

De laatste jaren zijn we intensiever gaan samenwerken rondom emotie-eten. Prezens heeft een heel mooi kort aanbod: van emotie-eten naar gezond(er) eten. Dit aanbod heeft als insteek bewuster te worden van de momenten, situaties en tijden wanneer je gaat emotie-eten. En bewustwording zorgt er weer voor dat je meer grip krijgt op de eetbuien. Als je weet welke triggers ertoe bijdragen dat je begint te eten, kan je er iets anders voor in de plaats zetten. Maar alleen aan de gang met het psychische en emotionele stuk is niet voldoende. Daarnaast moet je aandacht besteden aan het type voedsel wat je eet en je moet voor jezelf een beweegprogramma op gaan stellen. Het beweegprogramma doen de mensen zelf, al of niet met hulp van buiten. En voor het dietistische stuk verwijs ik naar Anne. Meestal hebben de mensen die ik zie negatieve ervaringen met een diëtiste. Dus als ik noem dat het heel belangrijk is ook een afspraak te maken met een diëtiste reageren ze niet blij.
Maar ik kan daar een hele deskundige diëtiste tegenover zetten. Anne heeft veel verstand van eetstoornissen en weet ook dat het bij deze doelgroep niet werkt als je met een lijstje met wat je wel en niet mag eten aan komt. Zij gaat juist met de mensen samen aan de gang om een “eetplannetje” te maken wat goed voor hen voelt en waar ze vertrouwen in krijgen dat dat gaat werken. Als dat er is, kunnen mensen het ook werkelijk volhouden. En het is leuk om te merken dat de mensen de contacten met Anne anders waarderen dan de contacten die ze voorheen met een diëtiste hadden.
De samenwerking tussen Anne en Prezens is dan ook heel waardevol. Het versterkt de kracht van ons aanbod en heeft daardoor ook sneller en meer resultaat.

Madeleine de Vilder, werkzaam bij Prezens en MamaKits

Prezens is een onderdeel van GGZ inGeest en biedt preventie-activiteiten en basis GGZ. We hebben locaties in Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen en Amsterdam. Het aanbod ‘Van emotie-eten naar gezond(er) eten’ bieden we nu al weer een jaar of 3 aan. Voor meer informatie vraag het aan Anne of bel 023 – 518 76 40 (Prezens)

Amerikaweg 2, 2035 RA Haarlem
023 – 518 76 40
http://www.prezens.nl/ 
m.devilder@prezens.nl

MamaKits 023 – 518 76 04
mamakits@prezens.nl