PMS en voeding

Wist je dat de symptomen van PMS verlicht kunnen worden door de juiste voeding? PMS is een syndroom dat gekoppeld is aan de hormonen rondom de ongesteldheid. Sommige mensen hebben zoveel last van PMS dat het als zeer vervelend wordt ervaren. Niet alleen door henzelf, maar ook door de directe omgeving kan het worden opgemerkt. Aan de symptomen van PMS kan je herkennen dat het bijna zover is en je bijna ongesteld wordt. 

In dit artikel duiken we dieper in de rol van voeding op PMS.

Vrouw voorover leunend van de buikpijn door pms

Wat is PMS eigenlijk?

PMS staat voor premenstrueel syndroom. PMS komt over het algemeen een a twee weken voor de ongesteldheid voor. Op het moment dat de PMS begint, kunnen er bijvoorbeeld stemmingswisselingen voorkomen. Maar ook fysieke klachten kunnen zich voordoen, zoals een opgeblazen buik, hoofd- en rugpijn en gevoelige borsten. Dit maakt PMS zeer vervelend. De oorzaak van PMS is nog steeds niet al te goed aan te wijzen. Wel is bewezen dat hormonen en hersenchemicaliën een rol spelen in het premenstrueel syndroom

Omdat voedsel een direct effect heeft op de hormonen en hersenen, heeft het ook effect op de PMS. Het is aan te raden om aan de hand van een diëtist te kijken naar wat jouw lichaam nodig heeft, zodat je het meest efficiënt de PMS aanpakt.

Welk effect heeft voeding op PMS?

Het is mogelijk om premenstrueel syndroom aan te pakken door middel van aanpassingen aan jouw dieet. Hoe gezonder je eet, hoe minder je last zal hebben van PMS.

Hoe suiker effect heeft op jouw PMS

Het klinkt misschien cliché, maar sommige vrouwen krijgen een gigantische zin in chocola, snoep of vet voedsel. En dat is niet heel vreemd, want uit onderzoek is gebleken dat vrouwen een laag serotoninegehalte hebben tijdens PMS. Serotonine zorgt voor het overbrengen van gelukssignalen tussen jouw hersencellen. Wanneer er een verminderd serotoninegehalte is, heb je dus minder ‘geluk’. Hierdoor word je dus sneller depressief, boos en angstig.

Het fijne van eten van suikers is dat je een tijdelijke serotonine kick krijgt. Het probleem is echter dat het eten van suikers het serotoninetekort niet echt oplost. De serotoninekick is immers tijdelijk, en lost het probleem niet echt op. Sterker nog, wanneer je te veel zoetigheid eet kunnen je hersenen minder goed in staat zijn om de serotonine op peil te houden. Het is dus verstandig om op te passen met suikers en koolhydraten, en het probleem echt aan te pakken.

Wat kan je wel of niet eten?

Een te snel stijgend bloedsuikerspiegel veroorzaakt cellulaire ontstekingen. Men vermoedt dat deze cellulaire ontstekingen een oorzaak is van PMS-klachten. Aan de hand van de kennis die we nu hebben, hebben wij een lijst samengesteld. In deze lijst staan zaken die je niet, of juist wel moet doen om jouw PMS te verminderen.

  • Het is belangrijk dat je suikers en koolhydraten zo veel mogelijk vermijd.
  • Vermijd zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Niet iedereen heeft last van zuivelproducten, maar wellicht heb je hier baat bij.
  • Het is niet aangeraden om vitamine B los te slikken zonder B-complex vitamines te slikken. Dit moet onder begeleiding van een deskundige.
  • Eet onverzadigde vetzuren, zoals omega-3. Dit kan door middel van het gebruiken van visolie, of het eten van zalm, sardientjes of makreel. Lijnzaadolie, chiazaad en hennepzaad zijn ook rijk aan onverzadigde vetzuren.
  • Het is belangrijk om alle transvetten te vermijden.
  • Vermijd alcohol en roken. Dit verergert de klachten.
  • Consumeer niet te veel cafeïne in koffie, frisdranken en chocola.

Kan ik maaltijden overslaan?

We raden af om maaltijden over te slaan. Wanneer iemand een maaltijd overslaat, is het verleidelijker om te gaan overeten tijdens andere eetmomenten. Je kan ook lekker blijven snacken, maar houd het op gezonde snacks zoals groenten, fruit en noten.

Welk effect heeft PMS op het lichaam?

PMS zorgt natuurlijk niet alleen maar emotionele en mentale klachten, maar ook aan een breed scala aan fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen buik, opgezette borsten, hoofdpijn en rugpijn. Sommige lichamelijke PMS klachten kunnen verminderd worden door de juiste voeding. 

Vocht vasthouden en gespannen borsten bij PMS

Sommige vrouwen hebben last van het vasthouden van vocht net voor de menstruatie. Hierdoor kan je last krijgen van gespannen borsten. Wanneer je hier last van hebt is het belangrijk jouw zoutgebruik te verminderen. Ook kunnen gespannen borsten een effect zijn van cafeïnegebruik. Gespannen borsten kunnen ook een gevolg zijn van vitamine B6 tekort. Het is echter niet handig om zonder begeleiding vitamine B6 bij te slikken. De anticonceptiepil kan de omzetting van B6 sterk verminderen. 

Bij sommige vrouwen vloeit deze klacht voort uit het gebruik van dierlijke vetten. Denk bijvoorbeeld aan melk, kaas, ei, room en yoghurt. Wanneer er geen dierlijke producten gebruikt wordt, kan het zo zijn dat men geen problemen meer heeft van het vocht vasthouden.

Hulp zoeken voor de voeding bij PMS

Wanneer je last hebt van PMS is het een goed idee om een diëtist in te schakelen. Voeding heeft immers een grote invloed op PMS. Een diëtist kijkt naar jouw persoonlijke lichamelijke voedingseisen, en hoeveel vitaminen en mineralen je binnen moet krijgen.

Bij onze diëtistenpraktijk zijn we gespecialiseerd in PMS, zo weet je dat je altijd in goede handen bent van een ervaren diëtist.