PMS voeding

Alles over PMS voeding

Vrouw voorover leunend van de buikpijn door pms
Gezond eten t.b.v. Te hoog cholesterol
Vrouw met prikkelbaredarmsyndroom

Wist je dat de symptomen van PMS verlicht kunnen worden door de juiste voeding? PMS is een syndroom dat gekoppeld is aan de hormonen rondom de ongesteldheid. Sommige mensen hebben er zoveel last van dat het als zeer vervelend wordt ervaren. Niet alleen door henzelf, maar ook door de directe omgeving kan het worden opgemerkt. Aan de symptomen kan je herkennen dat het bijna zover is en je bijna ongesteld wordt. Gelukkig kan de juiste PMS voeding helpen. 

In dit artikel duiken we dieper in de rol van voeding op PMS klachten. 

Inhoud

Wat is PMS eigenlijk?

PMS staat voor premenstrueel syndroom. PMS komt over het algemeen een a twee weken voor de ongesteldheid voor. Op het moment dat de PMS begint, kunnen er bijvoorbeeld stemmingswisselingen voorkomen. Maar ook fysieke klachten kunnen zich voordoen, zoals een opgeblazen buik, hoofd- en rugpijn en gevoelige borsten. Dit maakt PMS zeer vervelend. De oorzaak van PMS is nog steeds niet al te goed aan te wijzen. Wel is bewezen dat hormonen en hersenchemicaliën een rol spelen in het premenstrueel syndroom

Omdat voedsel een direct effect heeft op de hormonen en hersenen, heeft het ook effect op de PMS. Het is aan te raden om aan de hand van een diëtist te kijken naar wat jouw lichaam nodig heeft, zodat je het meest efficiënt de PMS aanpakt. We spreken dan van PMS voeding. 

Welk effect heeft voeding op PMS?

Het is mogelijk om premenstrueel syndroom aan te pakken door middel van aanpassingen aan jouw dieet. Hoe gezonder je eet, hoe minder je last zal hebben van PMS klachten. 

Hoe suiker effect heeft op jouw PMS

Het klinkt misschien cliché, maar sommige vrouwen krijgen een gigantische zin in chocola, snoep of vet voedsel. En dat is niet heel vreemd, want uit onderzoek is gebleken dat vrouwen een laag serotoninegehalte hebben tijdens PMS. Serotonine zorgt voor het overbrengen van gelukssignalen tussen jouw hersencellen. Wanneer er een verminderd serotoninegehalte is, heb je dus minder ‘geluk’. Hierdoor word je dus sneller depressief, boos en angstig.

Het fijne van eten van suikers is dat je een tijdelijke serotonine kick krijgt. Het probleem is echter dat het eten van suikers het serotoninetekort niet echt oplost. De serotoninekick is immers tijdelijk, en lost het probleem niet echt op. Sterker nog, wanneer je te veel zoetigheid eet kunnen je hersenen minder goed in staat zijn om de serotonine op peil te houden. Het is dus verstandig om op te passen met suikers en koolhydraten, en het probleem echt aan te pakken.

Vrouw heeft last van ontstoken alvleesklier

Wat kan je wel of niet eten?

Een te snel stijgend bloedsuikerspiegel veroorzaakt cellulaire ontstekingen. Men vermoedt dat deze cellulaire ontstekingen een oorzaak is van PMS-klachten. Aan de hand van de kennis die we nu hebben, hebben wij een lijst samengesteld. In deze lijst staan zaken die je niet, of juist wel moet doen om jouw PMS te verminderen.

  • Het is belangrijk dat je suikers en koolhydraten zo veel mogelijk vermijd.
  • Vermijd zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Niet iedereen heeft last van zuivelproducten, maar wellicht heb je hier baat bij.
  • Het is niet aangeraden om vitamine B los te slikken zonder B-complex vitamines te slikken. Dit moet onder begeleiding van een deskundige.
  • Eet onverzadigde vetzuren, zoals omega-3. Dit kan door middel van het gebruiken van visolie, of het eten van zalm, sardientjes of makreel. Lijnzaadolie, chiazaad en hennepzaad zijn ook rijk aan onverzadigde vetzuren.
  • Het is belangrijk om alle transvetten te vermijden.
  • Vermijd alcohol en roken. Dit verergert de klachten.
  • Consumeer niet te veel cafeïne in koffie, frisdranken en chocola.

Kan ik maaltijden overslaan?

We raden af om maaltijden over te slaan. Wanneer iemand een maaltijd overslaat, is het verleidelijker om te gaan overeten tijdens andere eetmomenten. Je kan ook lekker blijven snacken, maar houd het op gezonde snacks zoals groenten, fruit en noten.

Gezond lekker eten

Effect PMS op het lichaam

PMS zorgt natuurlijk niet alleen maar emotionele en mentale klachten, maar ook aan een breed scala aan fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen buik, opgezette borsten, hoofdpijn en rugpijn. Sommige lichamelijke PMS klachten kunnen verminderd worden door de juiste voeding. 

Vocht vasthouden en gespannen borsten bij PMS

Sommige vrouwen hebben last van het vasthouden van vocht net voor de menstruatie. Hierdoor kan je last krijgen van gespannen borsten. Wanneer je hier last van hebt is het belangrijk jouw zoutgebruik te verminderen. Ook kunnen gespannen borsten een effect zijn van cafeïnegebruik. Gespannen borsten kunnen ook een gevolg zijn van vitamine B6 tekort. Het is echter niet handig om zonder begeleiding vitamine B6 bij te slikken. De anticonceptiepil kan de omzetting van B6 sterk verminderen. 

Bij sommige vrouwen vloeit deze klacht voort uit het gebruik van dierlijke vetten. Denk bijvoorbeeld aan melk, kaas, ei, room en yoghurt. Wanneer er geen dierlijke producten gebruikt wordt, kan het zo zijn dat men geen problemen meer heeft van het vocht vasthouden.

Heb jij (dringend) het advies van een diëtist nodig op het gebied van PMS en PMS voeding?

Maak dan meteen een afspraak!

De diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter zijn allen erkende, kwaliteit geregistreerde diëtisten!

Onze specialisten, waaronder Cilia, kunnen jou helpen bij het adviseren over en aanpassen van jouw eetpatroon. Zodat jij niet alleen gezonder gaat leven, maar ook lekkerder in je vel zit!

Foto Cilia Driessen

Veelgestelde vragen over PMS voeding

Uiteindelijk komt het neer op gezonder eten en regelmatig bewegen. Terwijl je last hebt van PMS klachten is het verstandig om goed op je eten te letten. 

Bij (ernstige) PMS klachten kun je een doorverwijzing van je huisarts krijgen naar een diëtist. Samen met de diëtist wordt er onder andere gekeken naar PMS voeding en wat je kunt doen om de klachten zo veel mogelijk te verminderen. 

Uit de standaard basisverzekering krijgt u 3 uur dieetadvies per jaar vergoed. Een diëtist geeft voorlichting en advies over voeding en eetgewoonten, met een medisch doel.

Iedereen heeft recht op een diëtist, tot max 3 uur dieetadvies per jaar. Indien meer nodig dan heb je altijd een doorverwijzing van de huisarts  of ketenzorg nodig.

Bij Voedingsadviesburo de Winter horen we deze vraag vaak. Diëtist, voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, voedingstherapeut. Al deze beroepen houden zich bezig met voeding, maar verschillen toch nog behoorlijk van elkaar.

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij het ondergewicht, overgewicht of obesitas. Maar ook voor advies bij medische klachten zoals een diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld darmklachten.

De combinatie van voeding en medische achtergrond in de opleiding Voeding en Diëtetiek maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie, mogelijkheden, voorkeuren en medische klachten, adviseert en begeleidt de diëtist je naar een ander eetpatroon. Vaak gebeurt dit door dieper in te gaan op iemands eetgewoonten maar ook de beweeg- en leefgewoonten komen aan bod.