Ontbijtgranen

Door: Leanne Rozemeijer, diëtist

Je kent het vast wel: je staat in de supermarkt voor het schap met ontbijtgranen te twijfelen tussen al die verschillende pakken met veelbelovende teksten. Deze maand gaan we het hebben over ontbijtgranen, zodat je in 2018 niet meer staat te wikken en te wegen voor het schap. Ik heb de verschillende soorten ontbijtgranen voor jullie uitgeplozen en op een rijtje gezet.

Muesli

Muesli is een granenmengsel dat bijvoorbeeld bestaat uit volkoren tarwevlokken, volkoren havervlokken, volkoren gerstvlokken, rozijnen en zonnebloempitten. Er zijn super veel verschillende variaties op de markt waar bijvoorbeeld nog extra noten, gedroogd fruit of chocolade aan toegevoegd is. Aan muesli is doorgaans geen suiker toegevoegd en er zitten veel voedingsvezels in waardoor dit een zeer goede keuze is voor bij je ontbijt.

Krokante muesli

Krokante muesli, ook wel cruesli genoemd, lijkt sterk op muesli. Een belangrijk verschil is wel dat er extra suiker aan muesli toegevoegd wordt, waarna het wordt gebakken zodat het krokant wordt.  Dit maakt wel dat er meer kilocalorieën in zitten en minder voedingsvezel, waardoor het geen voorkeursproduct is.

Kinderontbijtgranen

Als ik denk aan kinderontbijtgranen denk ik aan Coco pops, Honey pops loops, Rice krispies Frosties, Tresor, etc. etc. Je kunt het in allerlei smaakjes krijgen. Wel is het zo dat aan deze producten altijd suiker toegevoegd is en het maar weinig voedingsvezels bevat, dit maakt dat dit product in de categorie uitzondering valt.

Cornflakes

Je kunt cornflakes in allerlei soorten kopen. Je hebt de gewone cornflakes op basis van maïs, maar ook de volkoren versie op basis van volkoren tarwevlokken. Ook kan er fruit of chocolade aan toegevoegd zijn. Meestal is er ook suiker aan cornflakes toegevoegd. Als je ervoor kiest om cornflakes te gebruiken tijdens je ontbijt, let er dan wel op dat je voor een volkoren variant kiest.

Granola

Granola lijkt enigszins op muesli en cruesli. Het is een granenmix van volkoren havervlokken, pompoen- en zonnebloempitten die knapperig is geworden, doordat het met honing is gebakken in de oven. In principe is er geen suiker aan toegevoegd, wel is het gezoet met honing. Ook granola kun je in heel veel verschillende variaties krijgen, bijvoorbeeld met of zonder noten en/of rozijnen en/of gedroogde vruchten en/of zaden. Granola is een gezond product, maar houd wel in je achterhoofd dat het gezoet is met honing.

Havervlokken

Je kunt ze gebruiken voor het maken van havermoutpap, maar je kunt er ook een eetlepel van in je yoghurt of kwark doen. Havervlokken zijn een goede bron van eiwitten, vetten en voedingsvezels, mineralen en B-vitamines. Al met al een goede keuze om te maken tijdens je ontbijt.

Conclusie

Kies dus bij voorkeur voor muesli en havervlokken. Een goede tweede plaats verdienen granola en cornflakes op basis van volkoren tarwevlokken, maar laat de kinderontbijtgranen liever als uitzondering.

Nog een laatste tip: zoals jullie wel hebben kunnen lezen, bestaan er binnen de bovenstaande soorten nog heel veel verschillende variaties. Om de keuze een beetje makkelijker te maken kun je op de verpakking kijken naar de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat als eerste genoemd staat, zit procentueel het meest in dat voedingsmiddel. Kies dus niet voor een product waarbij suiker als een van de eerste ingrediënten op het lijstje staat.

Vind je het fijn om niet alleen te staan en iemand te hebben om je te motiveren en coachen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »