Ben je heerlijk uit eten of bij vrienden krijg je weer buikklachten als heftige buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel of last van winderigheid. Vervolgens moet je weer rennen naar het toilet. Als dit thuis gebeurt is dit al super vervelend, maar dan kun je tenminste ongestoord naar het toilet en daarna rustig op de bank gaan liggen. Wanneer je naar de huisarts gaat met deze klachten krijg je vaak te horen dat het een prikkelbaar darmsyndroom/spastische darm is en dat je het maar ‘moet accepteren’ en dat deze klachten veelal stress gerelateerd zijn. Dit is deels waar.
Het verminderen van buikklachten
Maar uit ervaring blijkt dat je buikklachten vaak al kunt verminderen door wat aanpassingen te maken in je voeding. Let bijvoorbeeld op het volgende:
- Eet voldoende voedingsvezels: deze zitten in volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groenten en fruit.
- Drink in ieder geval 1,5-2 liter per dag: hierbij telt alles mee wat er gedronken wordt bijvoorbeeld water, koffie, thee en melkproducten. Alleen alcohol wordt niet meegerekend.
- Eet niet te veel vet, maar ook niet te weinig: vet is namelijk het ‘smeermiddel’ van de darmen en zorgt ervoor dat je goed naar het toilet kunt. Gebruik gewoon halvarine op je brood en gebruik vloeibare boter of olie bij het bereiden van de warme maaltijd.
- Let op pittige kruiden zoals knoflook, uien, hete pepers, sambal en Chinese kruiden. Hierop kunnen de darmen heftig reageren.
- Daarnaast zijn er nog andere dingen waar u mogelijk gevoelig op kan reageren. Denk daarbij aan koolsoorten, peulvruchten, onrijp fruit, koolzuur vanuit frisdranken en alcohol.
Het FODMaP dieet om buikklachten te voorkomen
FODMaP Dit is een redelijk nieuw dieet. Bij dit dieet vermijd je FODMaP rijke producten. Dit werkt erg goed bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom waarbij de algemene voedingstips voor darmklachten niet of onvoldoende helpen. Dit dieet kan dus helpen om buikklachten te voorkomen.
Wat houd het FODMaP dieet in? FODMaP is een verzamelnaam voor koolhydraten. Deze zijn: Fermenteerbaar Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides & Polyolen. Deze koolhydraten zitten in veel verschillende producten zoals melkproducten, bepaalde groente- en fruitsoorten, peulvruchten en in volkoren brood. Vooral bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen dergelijke koolhydraten leiden tot vervelende buikklachten.
Koolhydraatarm dieet
Mag ik nu niets meer eten?! In het begin is het een streng dieet waarbij de verschillende koolhydraten uit de voeding worden gehaald. Wanneer je na een paar weken klachtenvrij bent wordt er één voor één weer een productgroep uitgeprobeerd om zo uit te zoeken waar je darmen zo heftig op reageren. Na deze herintroductiefase weet je welke product(groepen) je gerust kunt eten en welke product(groepen) je beter kunt vermijden om minder buikklachten te hebben of zelfs klachtenvrij te blijven.
Bij dit dieet is het erg belangrijk dat het onder begeleiding van een diëtist wordt gevolgd, zodat je wel volwaardig blijft eten tijdens de strenge eliminatieperiode.
Meer weten?
Wil je meer weten en of het FODMaP dieet ook voor jou geschikt is? Ik vertel je graag meer. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket en eventueel extra in de aanvullende verzekering.