In december vorig jaar ben ik trotse tante geworden van mijn eerste nichtje, Kaya. Ik ben dol op haar, ze is zo lief en rustig, maar toch zo’n lachebek! Echt een heerlijk kind. Op het moment van schrijven is zij 4,5 maand oud en zijn mijn zus en zwager recent begonnen met het geven van hapjes. Oefenhapjes!
Wanneer oefenhapjes geven?
Als een baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kunnen de ouders gaan starten met het geven van oefenhapjes. Wanneer weet je nou wanneer je baby klaar is voor de oefenhapjes? Als hij/zij smakkende geluidjes maakt en het eten uit je mond kijkt! Daarnaast is recht op zitten en goed kunnen slikken van belang. Met oefenhapjes kan je baby alvast wennen aan nieuwe smaken, naast de smaak van fles- /borstvoeding. Ook worden de mondspieren aan het werk gezet! Daarnaast verkleint het aanbieden van oefenhapje tussen de 4 en de 6 maanden de kans op een voedselallergie.
Wat zijn goede oefenhapjes voor babies?
In principe kun je bijna alle producten als oefenhapje geven. Denk aan fruit, groenten, aardappel, vis en pap. Witte rijst en witte pasta mag ook al. Maal het wel goed fijn en geef (nog) geen volkoren- of vezelrijke producten. De darmpjes moeten nog wennen aan vezels in de voeding. Geef ook nog geen rauw vlees en vis en (producten met) rauw eieren. Ook met kaas, melk, lever en honing moeten baby’s nog even mee wachten.
Wennen aan baby voeding
Maar waar te beginnen bij zoveel keuzes? Zachte smaken doen het goed, denk aan bloemkool, doperwtjes, boontjes, wortel, broccoli of pompoen. Het is goed om je baby eerst te laten wennen aan losse smaken, geef bijvoorbeeld een paar dagen achter elkaar de gemalen bloemkool. Als je baby gewend is aan de losse smaken, kun je gaan combineren met verschillende soorten.
Het groentehapje
Hieronder stapsgewijs hoe je een groentehapje kunt maken, bewaren en opwarmen:
- Bereid de groente voor; was het goed schoon en verwijder donkere stukjes indien nodig
- Kook of stoom de groente gaar, zonder zout! De kooktijd verschilt per groentesoort
- Laat de groente afkoelen, eventueel in koud water
- Maal de groente fijn. Dit kan met een staafmixer of keukenmachine. Eventueel met een vork of rasp is ook oké, zolang het maar een glad mengsel wordt
- Is het wat droog? Voeg eventueel een lepeltje margarine of olijfolie toe
- Verdeel de fijngemalen groente in porties (bijvoorbeeld in een ijsklontjes bakje, sluit deze wel goed af en noteer de datum van maken)
- De hapjes zijn 3 maanden te bewaren in de diepvries
- Ontdooi vlak voor gebruik en laat afkoelen tot lauwwarm. Een ontdooid hapje kan niet bewaard worden
Na een paar keer proberen, smult Kaya van oefenhapjes gemaakt van bloemkool en pompoen, dat gaat nu al hartstikke goed! Nu mag ze wennen aan een oefenhapje van gemalen banaan. Ze heeft nog zoveel smaken te ontdekken!
Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan voedingsadviezen voor jouw eigen kleintje en wil je graag in gesprek met een gespecialiseerd diëtist? Of heb je andere voedings-gerelateerde vragen? Neem gerust contact op of neem een kijkje op onze website: www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland maar een telefonisch consult is ook altijd mogelijk!