Nieuwe richtlijnen goede voeding, een duidelijk verhaal!

Het stond in alle kranten en haalde het acht uur journaal: de nieuwe richtlijnen goede voeding (RGV) zijn uitgebracht. Deze gezondheidsadviezen worden eens in de 10-20 jaar door de Gezondheidsraad opgesteld en ze dienen als leidraad voor een zo gezond mogelijk leven. Ook voor ons als diëtisten is het een belangrijke basis voor onze advisering.

Voorkomen van chronische ziekten

De RGV hebben tot doel om de 10 belangrijkste chronische ziekten te voorkomen. Dit zijn hart- en vaatziekten (coronaire hartziekten, hartfalen, beroerte en diabetes type 2), (borst-, darm- en long-) kanker en verder longziekten, dementie en depressie. Er is door het team onderzoekers steeds nagegaan wat de grote risicofactoren voor deze ziekten zijn en hoe je deze via voeding kunt verlagen. De richtlijn van 2015 is speciaal omdat er nu heel concreet over voedingsmiddelen wordt geadviseerd waardoor ze makkelijker te begrijpen zijn.

Belangrijkste punten

De rode draad is het eten van meer plantaardige voeding: groenten, fruit, peulvruchten (bonen, linzen en erwten) en noten. En minder rood en bewerkt vlees. Noten en peulvruchten maken hun debuut in de richtlijnen goede voeding. Nog nooit eerder werd specifiek geadviseerd om deze producten regelmatig te eten. In deze blog licht ik een paar adviezen toe.

Meer groenten en fruit

Groenten en fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Ze leveren namelijk veel vitaminen en mineralen, voedingsvezels en vocht. Bovendien bevatten ze relatief weinig energie, wat weer helpt om op gewicht te blijven. Ze verlagen dan ook het risico op chronische ziektes. Het huidige advies is om minimaal 200 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Het woord “eten” is belangrijk, want de gezondheidsvoordelen zijn het grootst als je de hele groente of vrucht eet. Sap van fruit bevat meestal geen vezels en bevat al snel teveel suiker. Een sinaasappel eten is dan ook beter dan een glaasje jus.

Peulvruchten

Het is alweer lang geleden dat in Nederlandse gezinnen met regelmaat bruine bonen, kapucijners en andere boonsoorten op tafel kwamen. Maar het is tijd voor een terugkeer want ze zijn veelzijdig, gezond en goedkoop bovendien! Ze helpen het “slechte” cholesterol te verlagen en zijn dus goed voor hart en bloedvaten. Op onze website kun je genoeg recepten vinden om je op de goede weg te helpen.

Noten

Weer zo’n voorbeeld van een lekker gericht advies: elke dag minimaal 15 gram ongebrande en ongezouten noten. Let op: pinda’s en cashewnoten zijn geen noten! Denk aan amandelen, walnoten, paranoten, pecannoten en hazelnoten. Kies uit welke je lekker vindt en neem ze als tussendoortje, in de muesli of over de yoghurt na het eten. Weeg wel even af hoeveel 15 gram is, want je neemt snel teveel. Noten zijn heel gezond, maar ook rijk aan energie.

Als je alle richtlijnen opvolgt blijkt het samen een extra groot effect te hebben. Dus gebruik zoveel mogelijk volkoren producten, eet op meerdere momenten van de dag groenten en experimenteer eens met bonen en noten. Gebruik daarnaast wat minder (bewerkt) vlees en suiker. Daar pluk je niet alleen op lange termijn de vruchten van, maar je zult je vast vitaler voelen. En wie wil dat nu niet?

Dit was nog maar een selectie uit de adviezen van de nieuwe richtlijnen goede voeding. Het hele rapport is hier te downloaden. Je diëtist weet er meer over te vertellen en neemt het mee in de behandeling. Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »