New year, New chances!

Goede voornemens, wie kent ze niet… De beruchte ‘ Vanaf januari dan ga ik…’ valt een beetje in dezelfde categorie als de ‘Maandag begin ik weer opnieuw!’
Als diëtist krijg ik soms de rillingen van deze zinnetjes, puur omdat ze gekoppeld worden aan een bepaalde dag of periode waarin een nieuwe start centraal staat en vervolgens wanneer het niet gelukt is in die periode dan maar afwachten tot de volgende periode… In deze blog wil ik jullie handvaten geven om direct te kunnen beginnen om jullie gewenst gedrag of doel te gaan behalen, want zeg nou zelf. Het is toch zonde om te wachten tot maandag, terwijl je het vandaag al wil?

Maak een plan
Je hebt een bepaald doel voor ogen. Dat kan zijn stoppen met roken, wat kilootjes kwijt of wat bewuster genieten van de kleine dingen in het leven. Kortom je wilt een bepaalde gewoonte veranderen. Gewoontes zijn er met de jaren ingeslepen. Het zou  onrealistisch zou wanneer je denkt dit van vandaag op morgen te kunnen veranderen. Maak een plan waarbij voor jou duidelijk is hoe het gedrag er nu uitziet, waar je graag naartoe wilt, en wat realistisch is qua tijdsduur en wat je daarvoor nodig hebt.

Kleine stapjes, worden een grote stap
Probeer in kleine stapjes te denken om het gewenste gedrag na te streven.
Over het algemeen zijn kleine veranderingen haalbaar, waardoor dit een gevoel geeft van zelfvertrouwen, wat er dan weer voor zorgt dat je positief kijkt naar jezelf en je makkelijker een volgende stap naar het gewenste gedrag kan zetten. Al die kleine stapjes blijken achteraf al een hele grote stap te zijn.

Wees niet te hard voor jezelf
Een gewoonte is moeilijk om af te leren, verwacht daarom niet dat het in één keer afgeleerd zal zijn. Bekrachtig jezelf positief en kijk wat je allemaal al goed gedaan hebt en welke veranderingen er zijn geweest, zoals je eigen bewustwording, de voorbereiding en de stappen die je gezet hebt om het gewenst gedrag te oefenen.  Door de positieve spiraal, zie je meer mogelijkheden i.p.v. beren op de weg.

Oefening baart kunst
Om je een beetje op weg te helpen, een voorbeeld:
Stel je wil graag wat gewicht verliezen.
Stap 1: Breng de situatie in kaart.
• Hoe is het gewicht er aan gekomen?
• In hoeveel tijd is dit gebeurd?
• Hoeveel kilo zou je graag kwijt willen?

Stap 2: Maak een concreet plan
– Hoeveel tijd geef je jezelf om het doel te behalen?
– Wat is je concrete doel?
– Waarom wil je dit doel bereiken?

Stap 3: Maak subdoelen. Kijk kritisch naar je eigen voedingspatroon.
Welke stapjes kun je zetten om een bewustere keuze te maken. Probeer bijvoorbeeld elke week een nieuw klein doel op te pakken.
– Glas cola vervangen door water en/of cola light
– Dagelijks minimaal 10 minuten buiten een rondje lopen (dit verder uitbouwen)

Stap 4: Evalueer
Kijk naar wat er goed is gegaan en  geef jezelf daar ook een compliment voor. Kijk daarnaast kritisch waar er nog mogelijkheden liggen om te verbeteren. Op deze manier leer je van je eigen gedrag en blijf je jezelf ontwikkelen. Stap voor stap komt je gewenste gedrag dichter bij!

Vind je het fijn om niet alleen te staan en iemand te hebben om je te motiveren en coachen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket. Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »