Neem je gedachten vooral met een korreltje zout…

Geschreven door: Angela Kranendonk, diëtist en beginnend act-coach

Ik denk, dus ik ben… een bekende uitspraak van de filosoof Descartes. Sinds vorig jaar ben ik mij als diëtist gaan scholen en verdiepen in de ACT (Acceptance commitment therapy). Een methode die mijzelf een spiegel voor de neus zette, maar waarin ik ook hoop anderen te inspireren.

‘Ik denk, dus ik ben’

Ooit wel eens een gedachte gehad, waar je helemaal van slag van bent geweest? Nou ik wel… Ik heb wel eens gehad dat ik op het perron stond te wachten op de trein. Toen ik de trein zag aankomen, dacht ik : ‘Zo… ik zou er nu maar voor springen.’ Volledig uit het niets. Volgens Descartes zou ik nu de conclusie kunnen trekken: Ik denk aan voor de trein springen, dus ik ben suïcidaal. Lieve mensen… Absoluut niet, I love life met alle leuke en minder leuke dingen. Wel heb ik geleerd mijn gedachten niet meer serieus te nemen… Herkenbaar?

Dieren vs de Mens

Waar dieren vertrouwen op hun instinct, zijn wij mensen denkers. Wij verzinnen uitvindingen, oplossingen, waardoor wij in de wereld tot geniale ideeën komen en mooie bouwwerken hebben kunnen maken. Wij zijn door ons denken anders dan dieren en dit heeft zo zijn voordelen. Ons denken legt verbindingen, volledig onbewust, maar soms ook bewust door te leren. Lekker makkelijk, want het zou het leven moeilijker maken als we letterlijk bij elke handeling alles opnieuw moeten uitvinden. Bijvoorbeeld 1+1= 2, ienemiene mutte, tien pond… Kortom verbindingen!  Maar het heeft ook een kanttekening. Er kunnen verbindingen gelegd worden, die complete onzin zijn, onnodig, maar vervolgens nooit meer uit het geheugen gewist worden. En als je elke gedachte serieus neemt of voor waar aanneemt, hebben we een probleem!

‘De blauwe koe met gele poten’

Laten we dit eens duidelijk maken met een oefeningetje. Ik wil je vragen een koe in gedachten te nemen, lekker grazend in de wei. Waarschijnlijk zie je nu een zwart-witte koe. Maar laten we die koe nu eens blauw maken in onze gedachten. Zie je hem voor je? Een blauwe koe heb je nu in je hoofd. Geef deze koe in gedachten eens gele poten? Zie je hem nu met gele poten door de wei lopen? Besef je nu even dat je denkt aan een blauwe koe met gele poten… BIJZONDER. Nu wil ik je vragen het logo van dat grote Zweedse warenhuis in gedachten te nemen, de IKEA. Welke kleuren had dit logo? Blauw en geel… Kans is groot dat je nu ook al een linkje maakt met de blauwe koe met gele poten, zo niet, heb ik je bij deze geholpen. De kans is nu groot dat je, de volgende keer dat je langs de IKEA rijdt, denkt aan deze oefening. De verbinding is gelegd in je hersenen! Heb je er iets aan? NEE. Is het een kansloze & rare gedachte… JA.

 

Ik mag niet…

Als ik jou vraag om nu niet meer te denken aan die blauwe koe met gele poten, lukt dat je dan? En wat nu als ik een pistool op je voorhoofd zet en hem laat afgaan als je denkt aan die blauwe koe? Kun jij er dan niet aan denken? Hoe harder jij er niet aan wil denken, hoe meer je eraan denkt! Alsof je gedachten een soort drijfzand zijn, waarin je steeds meer verstrikt raakt hoe meer je eruit probeert te komen.

In mijn werk als diëtist zie ik veel cliënten die verstrikt raken in hun gedachten en ze zo serieus nemen dat ze erin gaan geloven, waardoor ze ernaar gaan handelen. Een verstoord zelfbeeld, ziekte, eetstoornis, daar komen veel gedachten bij kijken. Om gedragsverandering te bereiken is het noodzakelijk om te kijken waar jouw gedrag vandaan komt.

Herkenbaar? Struggle jij ook met saboterende gedachten die jou weerhouden van je gewenste gedragsverandering of hetgeen wat voor jou belangrijk is in het leven? Ben je benieuwd naar ACT-coaching? Neem gerust contact op met onze praktijk Voedingsadviesbureau de Winter via 023-5573344 of receptie@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »