Moeilijke eter of Arfid?

eetproblemen

Een moeilijke eter of Arfid?

Ieder kind of persoon heeft wel een fase in zijn leven gehad waarin het eten wat eenzijdiger is geweest of een periode waarin het proeven van nieuwe producten vermeden wordt. Vooral bij kinderen in de fase van 2-4 jaar is de fase ‘Ik ben twee en zeg nee!’ heel normaal. Echter, als deze periode langer duurt en er gevolgen zijn in het eetgedrag, dan kan het wel eens zijn dat we het niet meer over een moeilijke eter hebben, maar over Arfid, een voedingsstoornis. Diëtist Angela vertelt…

Arfid staat voor de afkorting Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, ook wel in het Nederlands de vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis. Voorheen viel deze stoornis onder EDNOS (Eating Disorder, Not Otherwise Specified), echter tegenwoordig heeft het een eigen naam in de DSM-5. In het verleden was het een vereiste dat dit bij jeugd of in de vroege ontwikkeling al voor zou komen, maar deze voorwaarde is geschrapt, waardoor er geen ontwikkelingsfase meer aangekoppeld wordt.

Wat is Arfid?

Arfid is een voedingsstoornis en kenmerkt zich door een selectieve, vermijdende en/of restrictieve houding vanuit een irrationele angst of desinteresse naar voedsel.

Er zijn 3 typen te onderscheiden, die ook gecombineerd kunnen voorkomen:

  • Vanuit sensorische overgevoeligheid: deze mensen zijn als het ware ontzettende fijnproevers waardoor een textuur, geur, smaak of kleur intenser binnenkomt en er voorkeuren ontstaan in voedingsproducten/soorten of zelf merken.
  • Vanuit desinteresse in eten of gebrek aan eetlust; deze mensen interpreteren het signaal van honger & verzadiging niet of het signaal komt niet binnen. Deze doelgroep kan eten of drinken simpelweg vergeten, waardoor ze diverse lichamelijke klachten ontwikkelen of laag in energie zitten.
  • Vanuit angst voor de gevolgen/ traumagerelateerd: wanneer iemand in het verleden een verslikking heeft gehad en daardoor angst voor vast voedsel heeft ontwikkeld, of er in de vroege kindertijd een allergie is geweest en daardoor een verkeerde associatie met voeding is ontstaan. Kortom, er zit een diepgewortelde angst of overtuiging voor bepaald voedsel, waardoor het vermeden wordt of selectief ‘opgelost’ wordt met voorkeurs voedsel.

Gevolgen

We praten over Arfid als het leidt tot gevolgen die het leven beïnvloeden en er sprake is van 1 of meerdere van onderstaande gevolgen:

  • Ondergewicht of overgewicht: door het eenzijdige en/of selectieve voedingspatroon verliest iemand gewicht of komt juist aan.
  • Lichamelijke klachten of ontstaan voedingsdeficienties: vermoeidheid, duizeligheid, veel ziek, ijzertekort, vitaminetekorten etc.
  • Psychisch en/of sociale klachten: Wanneer iemand zich meer gaat isoleren uit schaamte of angst voor opmerkingen vanuit de omgeving of maatschappij.

Meer weten over Arfid? Benieuwd naar de behandeling van deze voedingsstoornis? Herken jij dit voedingspatroon bij jezelf of bij iemand waar je je zorgen om maakt? Maak het bespreekbaar en neem gerust contact op. Dieetbegeleiding wordt voor 3 uur vergoed in de basisverzekering. Je kunt contact opnemen via: Receptie@dewinter.nl of bel naar 023-5573344.

Laatste nieuws & blogs

Blog

PMS en voeding

Elke maand opnieuw ervaren veel vrouwen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS). Opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen zijn slechts enkele van

Lees verder »