Kan je nog lekker eten als iemand in je gezin een voedselallergie heeft? Dat kan prima! Maar er zijn wel wat spelregels.
Als diëtist heb ik het getroffen met een man die ernstige voedselallergie heeft en drie zoons van wie er twee nog steeds last hebben van een koemelkovergevoeligheid. De oudste is hier inmiddels overheen gegroeid, hij kan alleen niet tegen mosterd. Je kunt dus ook wel zeggen dat mijn man en kinderen het getroffen hebben met mij als diëtist!
Het dieet van mijn man?
Geen soja, noten, zaden, pitten, wortel, appel, banaan, selderij en nog een paar andere veelvoorkomende ingrediënten. Om eerlijk te zijn weet ik ze niet eens allemaal uit mijn hoofd, het is een A4’tje vol.
De boodschappen Geen brood te bekennen waar geen soja in is verwerkt. Nou ja, de C1000 verkoopt het wel, maar dat brood smaakt eerlijk gezegd naar rubber. En er zit bovendien melk in, wat betekent dat mijn zoontjes weer ander brood moeten krijgen. Geen diepvriesgroenten of verse voorgesneden groente te vinden waar geen wortel in zit, geen kant-en-klare soep zonder selderij… boodschappen doen wordt op die manier een heel karwei, zou je denken. En toch valt het allemaal best mee!
Verpakkingen lezen
Je moet goed letten op wat je koopt. In de supermarkt draai ik alle verpakkingen om. Maar je merkt vanzelf dat je er handiger en creatiever in wordt.
Uiteindelijk komt het erop neer dat wij zo veel mogelijk gebruik maken van verse en pure ingrediënten. Aan pakjes en zakjes met kruidenmixen of maaltijdpakketten doen we niet. En we hebben ieder weekend verse zelfgemaakte broodjes! Mijn kinderen krijgen aardappelpuree dat gemaakt is van sojamelk of pepti, mijn man kan genieten van heerlijk vers brood uit de broodbakmachine en eet alle maaltijden gewoon met ons mee. Lasagna en macaroni maken we klaar met verse ingrediënten in plaats van met een kruidenmix van Honig. Dat is minstens even lekker, en je kan precies die ingrediënten gebruiken die je dieet toelaat.
Verse pizza
Zo gaan we komend weekend weer verse pizza maken. De bodem en de tomatensaus maken we zelf. We doen erop waar we zin in hebben: zalm, salami, kaas (behalve voor de jongste twee die niet tegen koemelk kunnen), paprika, tomaatjes, champignons… we smullen ervan en krijgen meer vitamines binnen dan bij zo’n platgeslagen pizza uit de supermarkt.
Bijzondere omstandigheden
Wel nog even wennen zijn de bijzondere situaties: etentjes, verjaardagen, ziekenbezoek waarbij vrienden precies het verkeerde fruit meenemen… Het is belangrijk om duidelijk aan te geven wat wel en niet mag, ook voor de omgeving. Want ook voor hen is een voedselallergie even wennen. Maar laat ze maar eens lekker voor je uitsloven, uiteindelijk zullen zij ook merken dat het eenvoudiger is dan ze denken.
Laat je goed begeleiden
Laat je bij dit alles wel begeleiden door een professional. Een diëtist kan je goed coachen om met jouw specifieke dieet te leren omgaan. Waar moet je op letten? Hoe lees je verpakkingen? Hoe kun je alsnog smaakvolle gerechten bereiden? Heb je zelf een voedselallergie, dan kun je met ons contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In onze praktijk is diëtist Angélika Alderden werkzaam (locatie Heemstede, Katwijk, Nieuw-Vennep en Hoofddorp) die zich heeft gespecialiseerd in voedselallergie en –overgevoeligheid. Zij staat graag voor je klaar!