Verse kruiden, zoals munt, is een echte smaakmaker. Niet alleen wordt het plantje gebruikt in de wintermaanden voor een verse kop muntthee (met of zonder honing), ook wanneer het kwik stijgt( smaakt munt heerlijk fris in een glaasje kraanwater (of Spa rood) met schijfjes citroen en ijsklontjes. Verse munt past onder andere goed bij lamsvlees, salades, peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen. Munt meekoken of meebakken raden we af. Voeg de muntblaadjes eerder toe als garnering.

Recepten - drinken

Banaan-munt smoothie

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 (rijpe) bananen;
  • 10 gram verse munt;
  • 200 milliliter halfvolle yoghurt.

Benodigdheden:

  • Snijplank;
  • Scherp mes;
  • Blender;
  • 2 glazen.

Recept:

  1. Was de munt goed af en pluk de blaadjes van het steeltje;
  2. Snijd de banaan in partjes;
  3. Doe de munt, banaan en yoghurt in een blender en mix het tot één geheel.
  4. Schenk de smoothie en garneer het eventueel extra met een takje munt.

Extra tips:

  • Hoe rijper de bananen zijn, hoe zoeter de smoothie;
  • Wil je een plantaardig alternatief? Kies dan voor soja- of amandelyoghurt ongezoet. Wil je liever een luchtige smoothie? Kies dan voor soja- of amandeldrink ongezoet.

Virgin moscow mul

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 300 ml Ginger Ale (optie: AH bruiswater gember citroengras);
  • Sap van halve tot hele limoen;
  • 2-4 schijfjes limoen;
  • Klein handje bramen;
  • 4-6 takjes verse munt;
  • IJsblokjes.

Benodigdheden:

  • Snijplank;
  • Scherp mes;
  • 2 glazen;
  • Stampertje.

Recept:

  1. Snij de limoen door de helft en knijp in elk glas een halve limoen uit;
  2. Voeg ijsblokjes toe en vul het glas aan met Ginger Ale (optie bruiswater gember citroengras of een andere bruiswater met gembersmaak);
  3. Snijd van de uitgeknepen limoenen een paar plakjes. Voeg deze plakjes limoen samen met de bramen en gewassen takjes munt toe aan de glazen.

Extra tips:

  • Druk de munt, limoen en bramen ietwat in het glas met een stampertje voor een intensere smaakbeleving.

Recepten - koude gerechten

Watermeloensalade met munt en walnoot

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

  • ¼ watermeloen (1 slice watermeloen of 2 bakjes voorgesneden watermeloen);
  • Halve komkommer;
  • Halve rode peper;
  • Handje walnoten;
  • Verse munt.

Benodigdheden:

  • Snijplank;
  • Scherp mes;
  • Kom.

Recept:

  1. Ontdoe de watermeloen van zijn groene schil en snijd blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm;
  2. Snijd de komkommer in blokjes. Verwijder de schil van de komkommer als je de salade een zachtere ‘bite’ wilt geven;
  3. Voeg, nadat de peper in kleine stukjes is gesneden, de blokjes watermeloen, komkommer en stukjes rode peper bij elkaar;
  4. Hak de walnoten in stukjes;
  5. Was de munt en snijd de muntblaadjes in kleine partjes;
  6. Voeg vervolgens de walnoten en munt nu aan de salade en mix het met elkaar. Heerlijk als tussendoortje om mee te nemen of als bijgerecht bij het diner.

Extra tips:

  • Dit gerecht is heerlijk met een beetje honing of feta!
  • Liever een milde salade? Laat dan de peper weg of vervang het voor een bosuitje (het groene gedeelte van een bosui is minder pittig).

Recepten - warme gerechten

Spaghetti met muntpesto

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 125-150 gram cherrytomaten;
  • 150 gram volkoren pasta (soort naar keuze);
  • 15 gram pijnboompitten;
  • 10 gram verse basilicum;
  • 10 gram verse munt;
  • 1-2 teentjes knoflook;
  • 15-30 gram Parmezaan;
  • Olijfolie;
  • Peper en zout.

Benodigdheden:

  • Snijplank;
  • Scherp mes;
  • Oven;
  • Keukenmachine;
  • Koekenpan;
  • Pan;
  • Eetmaatje.

Recept:

  1. Was en droog de cherrytomaten;
  2. Doe de cherrytomaten in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en rooster ze gedurende 10 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte). Geen oven? Bak op laag vuur de cherrytomaten gaar tijdens stap 4;
  3. Kook de pasta naar keuze zoals op de verpakking vermeld staat;
  4. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin kleuren. Pel de knoflooktenen en snijd ze in kleine stukjes. Was de munt en basilicum. Trek de muntblaadjes van het takje. Snijd de muntblaadjes en basilicum klein. Draai in de keukenmachine (of blender met scherpe bladen) een gladde pesto van de knoflook, munt, basilicum, pijnboompitten, Parmezaan en een flinke scheut olijfolie. Blijft de pesto te dik? Voeg er meer olijfolie aan toe. Eventueel op smaak maken met peper;
  5. Giet de pasta af;
  6. Doe de pasta terug in de pan en meng het met de pesto;
  7. Serveer de pasta met de geroosterde of gebakken cherrytomaten en extra Parmezaan.

Extra tips:

  • Geen liefhebber van Parmezaan? Vervang het voor geraspte oude kaas;
  • Ook heerlijk te combineren met gegrilde (biologische) kipfilet of zalm.

Bifteki met feta

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram (biologisch) rundergehakt
  • Halve tot hele ui;
  • 1-2 teentje knoflook;
  • 75-100 gram feta;
  • 1 ei;
  • Handje paneermeel (optioneel);
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 eetlepel oregano;
  • 1-2 takjes verse munt;
  • Peper en zout

Benodigdheden:

  • Snijplank;
  • Scherp mes;
  • Kom;
  • Koekenpan of grillpan.

Recept:

  1. Pel de ui en snijd deze fijn. Herhaal dit met de knoflooktenen en de verse muntblaadjes;
  2. Doe alle ingrediënten (behalve de feta) in een kom en meng het gehakt goed door elkaar (gebruik je handen!). Breng extra op smaak met peper en zout. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan extra paneermeel toe. Vervanging van paneermeel: snufje bloem of glutenvrije bloem;
  3. Verdeel het gehakt in 4 gelijke stukken. Snijd de feta in 4-6 blokken. Leg een fetablokje op het gehakt en vouw het gehakt rondom dicht. Het eindresultaat ziet eruit als een langwerpige burger. Lukt het niet om de burger te sluiten rondom de feta? Verdeel dan het gehakt in 8 gelijke stukken. Plaats, zoals hierboven beschreven is, een kleiner gesneden fetablokje op het gehakt. Pak vervolgens één van de andere acht stukken en leg dit op het gehakt met het fetablokje. Druk de zijkanten dicht;
  4. Bak de bifteki in een grillpan of in een normale koekenpan goudbruin. Gebruik je een koekenpan? Verhit dan eerst een scheutje olijfolie.

Extra tips:

  • Eet je liever geen vlees? Kies dan voor deze vleesvervanger;
  • De bifteki is heerlijk te combineren met geroosterde volkoren pitabroodjes en een dipje van tzatziki;
  • Extra groenten? Snijd een halve komkommer en 1 grote vleestomaat in grove blokjes. Voeg eventueel 50 gram feta toe. Maak een dressing van 1-2 el olijfolie, 2 theelepels oregano en tijm. Voeg dit alles bij elkaar toe tot een salade. Meer pit nodig? Voeg dan een halve rode ui toe;
  • Liever warme groenten? Grill of bak dan 1 courgette bij dit gerecht.