Anne Mesman-de Winter (1981) is oprichtster van Voedingsadvies De Winter en werkt daar als diëtist, leefstijlcoach en praktijkcoördinator.
Een goede diëtist moet weten hoe je motiveert en hoe je stimuleert.
Anne
Vindingrijk
Voeding kan heel veel voor iemand betekenen. Of je nu zwanger bent of een levensbedreigende ziekte hebt, eten is een soort puzzel die bij iedereen weer anders is. Je moet heel vindingrijk zijn en dat maakt het vak boeiend. In 2003 heb ik Voedingsadviesbureau De Winter opgericht. Inmiddels is het team uitgebreid met verschillende diëtisten. Door het teamverband kun je expertise opbouwen. Iedereen legt zich toe op zijn eigen specialisaties en we wisselen onderling veel kennis en informatie uit. Hierdoor kunnen wij onze cliënten kwaliteit bieden.
Eten is emotie
Ik begeleid met name mensen met een eetstoornis, zoals anorexia en boulimia nervosa of mensen met morbide obesitas (die zeer zwaarlijvig zijn). Eten heeft alles te maken met emotie: dit geldt voor iedereen, maar voor deze mensen geldt dat extra sterk. Je kan hen niet naar huis sturen met een simpel voedingsadvies: dit moet je eten en zoek het verder zelf maar uit. Het gaat erom hoe mensen met eten omgaan en waar ze tegenaan lopen. Zonder op de stoel van de psycholoog te gaan zitten, ben je toch een soort coach. Ik heb van begin af aan veel feeling gehad met tieners. Zelf ben ik moeder van drie kinderen, waaronder een tweeling. Een klik vind ik een belangrijk onderdeel in de begeleiding, hiernaast vind ik dat een goede diëtist moet weten hoe je motiveert en stimuleert. Een lijstje met wat je kan eten, kan een enorme houvast bieden, maar het gaat er ook om dat mensen zelf gemotiveerd raken. Laatst gaf een cliënt bij het intakegesprek zichzelf een één voor motivatie. Toch kan je zo’n cliënt in één uur laten zien dat een behandeling bij de diëtist helemaal niet zo negatief hoeft te zijn. Inmiddels is deze persoon vijftien kilo afgevallen. Dat gaat niet van de ene op andere dag, maar de aanhouder wint.