Angelika Alderden

Angelika Alderden-van der Vecht (1976) is sinds 2009 werkzaam als diëtist bij Voedingsadviesbureau De Winter.

Mensen zien er soms als een berg tegenop om naar de diëtist te gaan, en als ze dan met een haalbaar voedingsadvies goede resultaten behalen is het een enorme opluchting.

Medische achtergrond

Vóór mijn opleiding Voeding & Diëtetiek heb ik geneeskunde gestudeerd, waarvoor ik mijn doctoraaldiploma heb behaald. Vooral het medische aspect van voeding, zoals hoe de spijsvertering werkt en de fysiologische processen die daar bij komen kijken, interesseert me bijzonder.

Omdat ik graag in het medische circuit wilde blijven, heb ik eerst in een ziekenhuis en bij een dialysecentrum gewerkt. Het was eigenlijk per toeval dat ik de vacature bij Voedingsadviesbureau De Winter onder ogen kreeg. Een zelfstandige diëtistenpraktijk is heel wat anders dan een ziekenhuis, maar toch ben ik gaan solliciteren. Ik prijs me nog steeds gelukkig dat ik die stap heb genomen. In het ziekenhuis kwam ik veel aan het bed van patiënten, maar zodra ze ontslagen werden verloor ik ze uit het oog. Nu komen cliënten om de zoveel tijd terug op consult, waardoor je een band met elkaar opbouwt. Ik heb daardoor veel beter zicht op het effect van een advies op de lange termijn.

Genieten van het leven

In de praktijk zie ik veel cliënten met voedselallergie en –intolerantie, waaronder, naast baby’s en kinderen, ook vaak volwassenen. Twee van mijn eigen kinderen zijn ook allergisch, waardoor ik goed bekend ben met de gevolgen daarvan binnen een gezin. Nierproblemen is een andere specialisatie van mij, die complexe materie ligt me wel. Ik heb daarin natuurlijk ook veel ervaring opgedaan in de tijd dat ik in het dialysecentrum werkte. Het is vaak een hele puzzel om voor cliënten een goed en haalbaar advies op te stellen. Hiernaast zie ik met enige regelmaat mensen met COPD en ben ik lid van de ‘diëtisten expertgroep COPD’. En tot slot ben ik mij in 2020 gaan specialiseren in oncologie. Ik denk dat een diëtist veel kan betekenen voor oncologiepatiënten, omdat zowel de ziekte als de behandeling veel gevolgen kan hebben voor het eten op zich en/of het gewicht. Sinds januari 2021 ben ik ook aangesloten bij de LWDO Amsterdam (Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie)

Het geeft me als diëtist een goed gevoel als een advies aanslaat. Mensen zien er soms als een berg tegenop om naar de diëtist te gaan, en als ze dan met een op maat gemaakt, haalbaar voedingsadvies goede resultaten behalen en/of zich een stuk beter voelen, is het een enorme opluchting. Je ziet dat ze dan veel meer genieten van het leven.