Angela Kranendonk

Angela Kranendonk (1992) is sinds 2016 werkzaam als diëtist én leefstijlcoach bij Voedingsadviesbureau De Winter.

‘Pondje door het mondje’ is tekort door de bocht, focus op het geheel.

Als diëtist ben ik mij steeds meer van bewust dat alleen focussen op voeding, naar mijn idee, niet genoeg is. Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op iemands lichamelijk- en geestelijk gestel, dat juist alle factoren meegenomen moeten worden. Vaak zie ik mensen die te weinig eten (lijn-denken), een stressvol leven leiden, een lijst aan medicatie slikken en/of een verstoorde nachtrust hebben. Wanneer alle factoren in kaart zijn gebracht, kan er een plan van aanpak gemaakt worden die leidt tot het gewenste gedrag en uiteindelijk tot het gewenste effect.

Stap voor stap met haalbare doelen

“Juist de kleine stappen maken het verschil op de lange termijn.”

De begeleiding die ik kan bieden bestaat niet uit een kant-en-klaar plan of een lijstje dat je kan volgen. Ik help je bij het ontdekken van jouw valkuilen en aandachtspunten. Vervolgens stellen we samen haalbare doelen op die thuis geoefend kunnen worden, want ja: oefening baart kunst! Wellicht zijn de effecten niet direct meetbaar, maar op de lange termijn geven haalbare doelen zeker een positief resultaat. Realistische doelen zijn namelijk goed vol te houden, waardoor je uiteindelijk je gedrag veranderd en daarmee gewenst en blijvend effect houdt.

Het focussen op behaalde stappen (doelen) leiden tot vervolgstappen. Met die reden ben ik een groot liefhebber van positieve psychologie: samen evalueren wat goed is gegaan om vervolgens te kijken wat de volgende stap is. Op deze manier wordt jouw zelfvertrouwen groter, straal je verandering uit en zet je een stap naar een beter zelfbeeld. Focussen op het negatieve is niet helpend, omdat ik over het algemeen mensen begeleidt die de lat voor zichzelf hoog leggen, onrealistische doelen nastreven en daardoor uiteindelijk in ‘zak en as’ zitten als het weer niet is gelukt.

Ik gun het jou dat het deze keer wel gaat lukken, maar wel op een andere manier. Een manier die positief, helpend en haalbaar is, zodat je er langdurig van kan gaan genieten. Dit gaat met vallen en opstaan. Weet: waar ik kan bied ik jou de stok achter de deur, de spiegel die noodzakelijk is of de schouder om op te steunen. Als diëtist werk ik vanuit ACT (Acceptance Commitment Therapy), positieve psychologie én oplossingsgerichte therapie. Ook ben ik geïnspireerd geraakt door de intuïtief eten methode, waarbij de focus niet ligt op gewicht. Deze methodes vormen de rode lijn in mijn dieetbehandeling. Daarnaast heb ik mij vooral verdiept in de volgende ziektebeelden: Alle vormen van eetstoornissen, autisme en Bariatrie.