Tijdens het eten van mijn lunch, die bestond uit een volkorenboterham met kipfilet, kwamen mijn gedachten bij de bio-industrie. Bio-industrie…. kippen, varkens en koeien. Ik keek naar m’n broodje en begon me af te vragen hoe dat plakje kipfilet op mijn boterham was beland. Ik begon wat te googelen en kwam terecht bij een Youtube-filmpje van het Compassion In World Farming (CIWF). Het ging over de kippenindustrie. Ik zal jullie de link naar het filmpje besparen, want wat ik zag deed me m’n broodje wegleggen.
Het leven van een vleeskip
In het filmpje werd verteld dat er per jaar 440 miljoen kippen worden geslacht. Deze kippen moeten in 42 dagen hun slachtgewicht bereiken. Dat is twee keer zo snel als 30 jaar geleden. Zie hier één van de redenen waarom kippenvlees zo goedkoop is geworden. Door de snelle gewichtstoename kunnen de poten, longen en het hart van het dier de groei nauwelijks bijhouden. Veel kippen zakken door hun poten, sterven aan hartfalen of aan ondervoeding omdat ze zo zijn vetgemest dat ze geen voedsel meer te pakken kunnen krijgen. Per dag sterft een half miljoen kippen nog voor ze het slachthuis hebben bereikt.
De kippen die de 42 dagen wel halen, worden zodra ze zwaar genoeg zijn naar het slachthuis gebracht. Ze worden aan de lopende band verdoofd en vervolgens naar de automatische slachtmachine gebracht. De verdoving gaat echter niet altijd goed, en bloedvaten worden bij de slachting niet altijd goed doorgesneden. Daardoor komt een deel van de kippen weer bij bewustzijn vlak voordat ze in kokend water worden gedompeld. Daarna worden er mooie plakken of stukken van gesneden, en die belanden dan bij mij op m’n boterham en bij iemand anders op het bord. Smullen maar…?!
De vegadag
Dit is geen oproep om iedereen vegetariër te laten worden, dat is onmogelijk. Je kan echter wel kiezen voor biologisch vlees van dieren die op natuurlijke wijze gevoederd en gehouden worden. En wat we ook met z’n allen kunnen doen is een één of twee (extra) vleesloze dagen instellen: de ‘vegadag’. Prik voor de vegadag (eventueel) een vaste dag in de week, bijvoorbeeld de maandag. Als je in het weekend een beetje gezondigd hebt doe je er goed aan om de maandag erop extra veel groente te eten.
Vlees kan door veel producten worden vervangen: extra groente, groenteburgers of sojaproducten. Groenteburgers bestaan er in allerlei soorten en zijn meestal nog lekker ook. Bekende sojaproducten zijn tofu en tempeh. Deze vleesvervangers bevatten in vergelijking met vlees minder verzadigde vetten en meer voedingsvezels waardoor ze sneller en langer een verzadigd gevoel geven. Tofu en tempeh passen bovendien goed op een bord met groente, aardappelen, pasta en/of rijst.
Kortom: een vegadag is goed voor jou én het dier!