Lees je gezond, de boekentips van Angela

Ik moet jullie bekennen dat ik geen voorstander ben van Kip-zonder-kopgedrag. Ik houd van voorbereiding, to-do-lijstjes en kennis verzamelen. Als je over de kennis beschikt, de theorie achter iets kent, dan kun je voor jezelf bepalen of het van toepassing is op jou en of je er iets mee wilt.

Dat is dan ook de reden dat ik tijdens mijn spreekuur regelmatig mensen boekentips geef om te lezen. Waarom? 1. ik kan tijdens consulten niet alle kennis delen, waarover ik beschik. 2. Boeken kunnen kennis geven, waardoor bewustwording van eigen gedrag ontstaat. Daarnaast is het natuurlijk de uitdaging om met de kennis te gaan oefenen en het in praktijk te brengen. Niemand is tenslotte een goede zwemmer geworden, door een boek over Borstcrawl te lezen. Lezen en vervolgens focussen op wat voor jou van toepassing is. Oefening baart kunst! Met vallen en opstaan kom je er!

Hierbij mijn top 5 boeken m.b.t. zelfzorg, waarvan ik denk, dat je er veel inspiratie/kennis en bewustwording uit kan halen.

  1. Jij bent een Bad-Ass van Jen Sincero

Heerlijk actieve, down-to-earth schrijfstijl. Waarbij centraal staat dat jij er mag zijn en dat je je wensen en dromen mag nastreven en dat jij uiteindelijk diegene bent die de knoop moet doorhakken en niet door angst of verwachtingen van omgeving of de maatschappij sluimerend door jouw leven gaat. Het boek geeft inzichten in je eigen overtuigingen en ook tips hoe je  korte metten kunt maken met saboterende gedachten en ervaringen uit het verleden. Ook hoe je meer voor jouw waarden kunt gaan kiezen, meer zelfliefde kunt gaan ervaren en kunt kiezen voor het leven dat jij voor ogen hebt. Een boek dat ik jaarlijks met plezier teruglees. Je wordt er enthousiast van om het roer in eigen handen te nemen en te gaan naar waar je naartoe wilt gaan!

2. Lichter Leven; Hoe zwaar weegt je geluk van Liselotte Delwel

Voor mij als inmiddels true-believer van ACT (Acceptance Commitment Therapy) is dit een laagdrempelig boek, dat directe handvatten geeft om ACT toe te passen in jouw leven.

Een fijne balans tussen theorie en oefeningen om ACT gelijk toe te passen in de praktijk. Het boek helpt je stil te staan bij jouw dromen en waarden, maakt korte metten met de schijnbehoefte van controle en biedt je een manier, om met meer afstand naar je verstand te kijken. Met de aandacht voor mindfullness leer je meer stil te staan bij je gedachten en gevoelens en kun je beter verbinding maken met jezelf. Waarbij het boek ook nog stilstaat bij zelfcompassie, lief zijn naar jezelf toe en een stap dichterbij komen om de beste vriendin van jezelf te gaan worden. Daar kun je toch nooit slechter van worden? Echt een aanrader!

3. Vet belangrijk van Mariette Boon & Liesbeth van Rossum

Een must-read boek als het gaat om je lichaam, wanneer je kampt met een te hoog gewicht, jojo-effect of (morbide) obesitas.

Dit gaat waarschijnlijk niet het leukste boek uit dit lijstje zijn, ook is het niet per se makkelijk leesbaar. Tegelijkertijd is het wel noodzakelijk om je lichaam beter te leren snappen. Hoe werkt je lichaam, hoe werkt vet en de functie ervan? Je krijgt alle informatie en kennis die je nodig hebt om een realistisch beeld te krijgen wat vet doet met je lichaam. Dat het niet alleen pondje door het mondje is, dat het een vicieuze cirkel is. Je lichaam is een goed geoliede machine, en als er disbalans ontstaat (zoals dat bij verstoorde vetmassa gebeurd), heeft dat invloed om het hele lijf en dat is niet zo simpelweg op te lossen met minder eten. Het geeft inzicht, dat zorgt voor, hopelijk, een realistisch plan van aanpak met focus op jouw knelpunten. Kijk wat je herkent en vanuit daar verder.

Ben je niet zo’n lezer? Dit boek wordt besproken in een podcast door de schrijvers, waarin de meeste punten uit het boek besproken worden. Via spotify te luisteren: Gezond Gesprek, Aflevering Vet Belangrijk!

4. Intuïtief eten door Evelyn Tribole  & Elise Reach

Boek dat oorspronkelijk uit Amerika komt, het anti-dieetboek, dat onlangs in het Nederlands is vertaald via “I am a Foodie”.

Een boek dat een mooie tegenhanger is van de vele afslankboeken en goeroes die de miljardenindustrie rondom afvallen in standhouden en het jojo-effect alleen maar bevordert en mijn inziens de obesitas-epidemie alleen maar verergert. Het boek focust zich op de bewustwording dat we in een maatschappij leven, waarin een overdreven focus op gewicht is ontstaan en het verband gewicht-gezondheid ook te veel met elkaar verbonden is geraakt. Het advies geldt geen gewichtsfocus meer, maar meer verbinding zoeken met je interne signalen als emoties en honger- en verzadigingssignalen. De voldoening halen uit je leven en eten en jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven alles te mogen eten, wat korte metten maakt met alle dieetregels die mensen zich door jarenlang lijnen hebben opgelegd. Het boek vind ik een verademing en is een verlengde van mijn visie hoe ik de dieetbegeleiding inzet en mogelijk op deze manier nog meer ga inzetten. Ik geloof heilig in een mindere focus op gewicht en grotere focus op zelfzorg, zelfliefde en meer verbinding creëren met je hoofd en lichaam.

5. Het slanke brein van Heleen Ligtelijn

Geschreven door een dieetpsycholoog, die inzicht geeft in de valkuilen van verschillende eettypes met praktische handvatten hoe deze aan te pakken. Het boek leest makkelijk weg en beschrijft de basis (naar mijn inzicht) over de psychologische kant van het eten en hoe je je gedrag daarin duurzaam kunt aanpakken. De verschillende type eters komen aan bod, maar ook saboterende gedachten. Voor velen geeft het herkenning. Mijn inziens de kern, waar het bij gedragsverandering om gaat met betrekking tot leefstijl.

Mijn must read lijst wordt als maar langer, dus grote kans dat er nog een vervolg komt op deze blog. Veel leesplezier!

 Toch behoefte aan iemand die met je meekijkt en meedenkt in hoe jij nog beter in balans kan komen en/of voor jezelf kan zorgen? Neem gerust contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak. Dit kan door te bellen naar 023-5573344 of mailen naar receptie@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »