Laat dat heerlijke avondje maar komen!

Sinterklaas is weer in het land en de supermarkten liggen weer vol met snoepgoed en andere verleidingen. Voor veel mensen die aan het lijnen zijn is dit een moeilijke tijd. Tenminste… dat is vaak wat we denken. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, het is maar net hoe we hier mee omgaan. Zoals je kunt zien aan onderstaand schema is onze gedachte bepalend voor ons gevoel en zo ook voor ons gedrag.

Daarnaast kunnen we ons gedrag ook een beetje helpen. Zo probeert diëtist Maaike van Voedingsadviesbureau De Winter deze verleidingen, zoals chocoladekruidnoten en marsepein, zo lang mogelijk niet in huis te halen. Want als het in huis is, dan kan het opgaan en niet aan de onverwachte gast waarvoor het bedoelt was, maar aan jezelf. Dus wat zij doet, is het snoepgoed pas in huis halen op de dag van pakjesavond, 5 december. Bijkomend voordeel is dan dat je vaak in gezelschap bent, dan kun je die grote zak kruidnootjes delen met anderen. Het is ook handig om naast al het ongezondere eten ook gezonde snacks neer te zetten. Gezonde snacks die typisch bij het sinterklaasfeest passen zijn: worteltjes en mandarijnen. Zo kun je op de gezonde toer toch meedoen met het feestfestijn! Natuurlijk kun je ook wat lekkers en gezonds bakken. Ter inspiratie onderstaand recept voor lekkere en bewuste kruidnoten.

Recept verantwoorde kruidnoten
Voor circa 50 kruidnoten

Ingrediënten
80 gram boter
0,5 – 1 tl vloeibare stevia (Greensweet*)
3 afgestreken thl speculaaskruiden
Snufje zout
200 gram volkoren tarwemeel
½ zakje bakpoeder
5-7 eetlepels halfvolle melk

*Stevia Greensweet is verkrijgbaar bij Voedingsadviesbureau De Winter

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de boter met de stevia, speculaaskruiden en het zout in een keukenmachine of staafmixer. Doe het botermengsel in een grote kom. Voeg de helft van het volkorenmeel en bakpoeder toe en 2 eetlepels halfvolle melk. Kneed het mengsel goed door met de handen. Voeg de rest van het volkorenmeel en bakpoeder toe en als het mengsel te droog is, voeg dan nog wat melk toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en draai kleine balletjes van het deeg. Leg de balletjes op het bakpapier en druk de balletjes licht aan. Bak de kruidnoten in 20 minuten gaar in de oven.

TIP van de Sint en zijn pieten! Trek in chocolade kruidnoten? Gebruik dan vloeibare stevia met chocoladesmaak of doop de kruidnoten in 85% pure gesmolten chocolade.

Snoepgoed van de Sint en zijn pieten in kcal

Een schaaltje worteltjes (70 gram) 10
1 Taai Taai mini (5 gram) 15
1 mandarijn (55 gram) 25
Handje kruidnoten (10 stuks) 50
Handje pepernoten (3 stuks) 50
1 speculaasje (10 gram) 50
1 kikker of muis (16 gram) 61
Handje chocolade kruidnoten (10 st) 100
Een stukje banketstaaf (25 gram) 110
Een stukje marsepein (25 gram) 110
Een stukje brok speculaas (25 gram) 120
Blokje gevulde speculaas (30 gram) 140
Stukje chocoladeletter (puur,25 gram) 141
Stukje chocoladeletter (wit,25 gram) 143
Stukje chocoladeletter (melk,25 gram) 146

Wil je meer weten over gezonde voeding? Onze diëtisten vertellen je graag meer. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Online gratis advies? Wil je ons volgen? Dat kan! Zo heeft Voedingsadviesbureau De Winter een eigen Facebookpagina en is dagelijks op Twitter te volgen via VDW-twit.

Voedingsadviesbureau De Winter, telefoonnummer: 023 5573344, e-mailadres: receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »