Koolhydraatbeperking als alternatief

Bij Voedingsadviesbureau De Winter wordt altijd samen met de cliënt gezocht naar mogelijkheden en oplossingen. Afhankelijk van de wensen van de cliënt wordt een plan gemaakt voor de dieetbehandeling.

In eerste instantie heeft een ‘gewone’ calorierestrictie de voorkeur. Dit geeft in de meeste gevallen immers hele goede resultaten! Cliënten voelen zich hier meestal prettig bij. Ze kunnen gewoon koolhydraten eten. Voor veel mensen betekent gezonde voeding uiteindelijk een lekkere boterham of aardappelen, en daar is echt helemaal niets mis mee.

Soms zien we dat cliënten met een gewone calorierestrictie geen gram afvallen. Ze zijn al een tijdje onder behandeling, zijn erg gemotiveerd en doen bijzonder goed hun best, maar raken wel een beetje moedeloos omdat het resultaat blijft tegenvallen. Deze groep mensen adviseren we steeds vaker een koolhydraatbeperkt dieet. Het is geweldig om te zien dat het daarmee vaak ineens wél lukt om af te vallen.

In onze praktijk werken we met een koolhydraatbeperkt dieet volgens de richtlijnen van KDOO (Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas) of met de maaltijdvervanging van Prodimed. Beide diëten bestaan uit verschillende fasen, waarbij de calorieën en koolhydraten in overleg met de cliënt in een rustig tempo worden opgebouwd.

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat mensen met insulineresistentie soms beter reageren op een koolhydraatbeperkt dieet dan op gewone calorierestrictie. Indien er sprake is van insulineresistentie worden koolhydraten namelijk makkelijker opgeslagen in vetten. Hoe het dieet op de lange termijn uitpakt zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Het lange termijn aspect vormt een belangrijk onderdeel van de dieetbehandeling.

Gebruikt een patiënt insuline of diabetesmedicamenten? Bij een risico op hypo’s neemt de diëtist altijd contact op met de praktijkondersteuner, huisarts of diabetesverpleegkundige voor overleg. Zo nodig kan medicatie preventief worden aangepast.

Wat eet je bij een koolhydraatbeperkt dieet?
– Ontbijt: kwark, sojayoghurt met gemengde zaden of een lekkere omelet met zalm.
– Lunch: een salade met avocado en gerookte kipfilet, een koolhydraatarme boterham of een lekkere gezonde pannenkoek.
– Tussendoor: nootjes, tomaatjes of een gezonde cake.
– Diner: vis of biefstuk met een extra grote portie geroerbakte groenten.

Dit is zomaar een voorbeeld van hoe een dagmenu er bij een koolhydraatbeperkt dieet uit kan zien. De diëtisten hebben talloze variatiemogelijkheden bedacht om het dieet op een aantrekkelijke manier vorm te geven.

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »
Blog

Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar

Lees verder »
Blog

Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel

Lees verder »