Koken zonder pakjes en zakjes

Vroeger haalde ik een blikje sperziebonen bij de supermarkt en deed ik het zo in de pan. Zonde eigenlijk. Er zitten namelijk zo veel pluspunten aan verse producten dat ik die blikjes, pakjes en zakjes voortaan maar laat staan.
Maar soms is de verleiding toch groot. Neem nu soep. kant-en-klare soep die binnen een minuut is opgewarmd. Hier had ik vorige week wel zin in: lekker makkelijk, snel, en het zag er ook nog eens heerlijk uit.

Maar toen las ik op de verpakking van de tomatensoep de voedingswaarde. Ik wilde wel eens weten wat er allemaal in zat. Ik kwam tot de schokkende conclusie dat deze soep maar liefst 36% van de totale hoeveelheid zout bevatte die je per dag mag hebben. Ai! Ik ben een liefhebber van tomatensoep met daarbij een stukje stokbrood met kruidenboter, maar koos dit keer toch maar voor een verpakte champignonsoep, die er ook heerlijk uitzag. Zo voldeed ik in ieder geval nog aan de regel eet gevarieerd van de Schijf van Vijf.

Verse producten zijn veel gezonder

Met de soep en het stokbrood in het winkelmandje rekende ik af en ik liep naar huis. Soepje opwarmen, stokbrood in de oven en smikkelen maar! In ieder geval, dat dacht ik. De soep was flauw en het was totaal niet lekker om mijn stokbrood erin te dippen. Ik baalde ontzettend, had ik zelf maar gewoon mijn soep gemaakt zoals ik dat altijd deed, zonder al dat zout en zonder de toegevoegde E-nummers: heerlijk vers en gezond!

Zelf soep maken is zo gepiept, zo gedaan. Voor als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het koken zonder pakjes en zakjes zijn er speciale anti-pakjes-kookboeken te koop. Een bekende is Koken met Karin. Zónder pakjes en zakjes door Karin Luiten. Hierin staan allerlei recepten om te leren hoe je kan koken met pure en verse producten.

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »