Groep 8 van de Aloysiusschool uit Overveen heeft mij benaderd om mee te werken aan hun project over gezonde voeding. Als diëtist kan ik echt heel blij worden van dit soort initiatieven. Het grootste gedeelte van de dag zijn de kinderen namelijk op school. Een goede gezonde basis is hier dan ook heel belangrijk.
Jong geleerd is oud gedaan
In mijn praktijk zie ik veel kinderen met overgewicht. Gemiddeld is 1 op de 6 kinderen op basisschoolleeftijd te zwaar. Het valt niet eens meer op, want onze norm vervaagt waardoor we te laat hulp inschakelen en er misschien al een ernstig overgewicht is ontstaan. Hoe eerder we beginnen met gezonde voeding, hoe gemakkelijker deze nieuwe eetgewoontes een tweede natuur worden. Het klinkt cliché maar jong geleerd is echt oud gedaan!
Ze groeien er wel overheen
“Ach, zodra ze de groeispurt in gaat groeit ze er wel overheen” is een veel gehoorde uitspraak. Helaas gaat dit meestal niet op. Uit onderzoek blijkt dat overgewicht op jonge leeftijd een grote voorspeller is voor obesitas op latere leeftijd.
Gezonde basisscholen
Steeds meer scholen werken mee aan een gezond voedingsbeleid. Het beleid kan nog wel eens verschillen van alleen maar water en fruit mee voor de eerste pauze tot helemaal geen beleid. Ik heb zelf drie kinderen in de basisschoolleeftijd en maak het nu van de andere kant mee. “Mama waarom krijg ik nooit een koekje mee naar school? Daan krijgt dat ook van zijn moeder.” Als iedereen elke dag verplicht fruit zou moeten meenemen is de regel duidelijk. Tot slot moet er toch elke dag fruit gegeten worden. Het samen eten van fruit stimuleert, zo werkt het nu eenmaal! Toch zal niet iedereen blij worden van deze regel, een verandering is altijd wennen in het begin.
Trakteren
Waar ik soms best van schrik zijn de traktaties. Vaak blijft het best bescheiden (bedenk wel: het is allemaal extra. Een cakeje voor een kind is vergelijkbaar met een grote punt appeltaart voor een volwassene). Maar soms moet ik ook best even slikken hoor. Ik heb een keer een puntzak snoep voorbij zien komen of meerdere kleine zakjes snoep. Natuurlijk zegt een juf of meester er dan wat van, maar ja, dat is eigenlijk een beetje de omgekeerde wereld.
Ieder pondje komt door het mondje?
Ik geloof hier niet in. Er zijn kinderen die alles kunnen eten en geen gram aankomen. Er is altijd sprake van een aanleg. Overgewicht is complex, we leren er meer over en het blijkt dan ook dat het complexer is dan we vroeger dachten. Goede begeleiding hierbij is cruciaal.
Eetstoornissen op vroege leeftijd
Een andere schrikbarende ontwikkeling is de stijging van het aantal kinderen met eetstoornissen. De druk in onze maatschappij is groot. Zelf ben ik gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met eetstoornissen zoals anorexia en boulimia. Voor hen is het echt weer leren dat ook een gevulde koek kan passen in een gezond eetpatroon. Het valt mij op dat de leeftijd van kinderen met een eetstoornis de laatste 10 jaar steeds lager komt te liggen. In groep 5 zijn ze soms al bezig met het tellen van calorieën. Ook ondergewicht komt veel voor zonder dat er sprake is van een eetstoornis. Alles maar mager en suikervrij heeft ook een keerzijde. Uiteindelijk draait alles om een balans.
Wilt u meer weten over gezonde voeding? Afvallen? Aankomen? Eetprobleem? Voedselallergie? Of bijvoorbeeld darmklachten? Neem gerust contact op met een van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl