In dit artikelen nemen we de belangrijke voedingstof onder de loep. Bijna iedereen heeft wel eens van bakkerszout ofwel gejodeerd zout gehoord, maar waarom is dit zout zo belangrijk voor ons lichaam? Wij leggen het uit.
Wat is jodium zout?
Ten eerste willen we benadrukken dat niet het zout, maar het jodium dat eraan toegevoegd is belangrijk voor ons is. Jodium is een mineraal dat van nature voorkomt in zee-, grond- en drinkwater. Hierdoor komt het ook in ons voedsel terecht. Jodium zit voornamelijk in zeewier, zeevis, schaal-en schelpdieren en in kleinere hoeveelheden ook in melkproducten, verse groenten van het land, eieren en vlees(waren). Onze Nederlandse voeding bestaat te weinig uit zeevis, zeewier, schaal-en schelpdieren, daarom mag/moet jodium aan zout worden toegevoegd. Het meeste jodium in voeding bij ons zit toegevoegd in bakkerszout. Hierdoor is ongeveer 50% van onze jodiuminname afkomstig uit brood.
Waarvoor is jodium in voeding belangrijk?
Ons lichaam heeft jodium nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en voor de stofwisseling (de verbrandingsmotor van het lichaam). Ook is het belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en ondersteunt het de energievoorziening.
Wanneer we te weinig jodium binnenkrijgen kan er ‘krop’ (opzwelling van de schildklier) ontstaan, wat schildklierafwijkingen tot gevolg heeft. Daarnaast kan het leiden tot vertraagde reacties, vasthouden van vocht in de weefsels en verminderd denkvermogen. Bij kinderen kan het leiden tot een achterstand in lichamelijke en geestelijke groei.
Afname van de jodiumintake
De inname van jodium neemt langzaam af door meerdere factoren. Namelijk doordat de fabrikanten minder zout mogen toevoegen aan producten. Mensen gaan gezonder en bewuster eten wat er in resulteert dat ze minder zout gaan toevoegen aan hun voeding. Hierdoor gaat de inname van jodium weer iets naar beneden. Dit alles is natuurlijk wel heel positief voor de gezondheid als we naar bloeddruk en overige hart-en-vaatziekten kijken!
Dan komen we op de laatste voedingstrend: minder brood (koolhydraatbeperkt) eten. Dit is op zich geen slechte verandering, omdat we hierdoor minder suikers binnenkrijgen. Hetgeen kan helpen bij gewichtsbeheersing en bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel. Maar 50% van de jodiuminname is afkomstig van broodproducten! Door al deze veranderingen is er een kans op een jodiumtekort. In dat licht bij jodium in voeding enorm belangrijk.
Voorkom een tekort aan jodium
Natuurlijk zijn er manieren om een tekort aan jodium in voeding te voorkomen. Het is belangrijk dat wanneer er brood of een broodvervangend product, zoals crackers of beschuit, wordt gegeten, er in ieder geval jodium aan toegevoegd is. Gebruik dagelijks 500 ml melkproducten en een plakje kaas (let op veel melkvervangers bevatten geen jodium!), eet voldoende groenten van het land en eet regelmatig een eitje. Maar nog belangrijker: eet regelmatig zeevissen en/of schaal- en schelpdieren! Het mooiste is om 2 keer per week vis te eten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: haring, makreel, schol, kabeljauw, tong en garnalen.
Wil je meer weten over gezonde voeding? Wij vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344 receptie@dewinter.nl