Intuitief Eten, vertrouw op jezelf…

Tijdens mijn vakantie neem ik altijd een boek mee, om op mijn gemak weer wat nieuwe inspiratie, kennis en vaardigheden op te kunnen doen voor in de praktijk. De afgelopen vakantie heb ik mij verdiept in het boek ‘Intuïtief eten’ vertaald door I am a Foodie en gebaseerd op een antidieetmethode. Het inmiddels uitgelezen boek heeft mij geïnspireerd om als diëtist een inmiddels al ingeslagen weg te blijven bewandelen en met nieuwe handvatten verder door te pakken. Graag wil ik wat tips en inspiratie delen en mogelijk jou enthousiast maken voor deze antidieetmethode.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een methode die zich focust op het leren herkennen van en focussen op de innerlijke signalen die het lichaam jou geeft zonder focus te hebben op het gewicht. Er worden in onze maatschappij zoveel verbanden gelegd tussen gewicht en gezondheid en kwaliteit van leven dat dat vaak leidt tot een dieetcultuur, waarin mensen alles op alles zetten om een lager gewicht te behalen. Kosten wat het kost. Daarbij gaan veel mensen over grenzen.
Doordat mensen en de maatschappij een overfocus hebben op het gewicht, ontstaan er vaak verstoorde eetpatronen of in ergere gevallen eetstoornissen. Eetstoornissen uiten zich door op een obsessieve manier met eten om te gaan, overwaardering van het lichaam en voedsel te hebben, een disbalans te creëren in het voedingspatroon door overmatige en/of minimale intake door eetbuien of lijnen en/of compensatiegedrag als braken en laxeren. Met als gevolg diverse lichamelijke klachten, een verstoord zelfbeeld en ongezonde maatschappij tot gevolg.

Waarop is intuïtief eten gebaseerd?

Intuïtief eten is gebaseerd op 10 principes, met als doel een gezonde relatie met voeding te krijgen en de innerlijke signalen die het lichaam afgeeft meer te leren herkennen en hierop te vertrouwen.

De 10 principes van intuïtief eten zijn:

  1. Stap uit de ‘dieetcultuur’.
  2. Eer je hongergevoel
  3. Sluit vriendschap met eten
  4. Stuur de eetpolitie weg
  5. Gun jezelf voldoening
  6. Herken je verzadiging
  7. Wees lief voor je emoties
  8. Respecteer je lichaam
  9. Beweeg omdat het goed voelt
  10. Eer je gezondheid

Waarom denk ik als diëtist dat intuïtief eten van toegevoegde waarde is?

De laatste jaren werk ik voornamelijk als diëtist met mensen die eetstoornissen hebben. Waarin ik herken hoe mensen vastzitten in een dieetcultuur, de slankheidsidealen die de maatschappij schetst en hoe dat ten koste gaat van het leefplezier en geluk. Ook voordat ik specialiseerde in eetstoornissen, verbaasde ik mij geregeld hoe ver mensen gaan voor een lager gewicht. Mensen ontzeggen zichzelf voeding, plezier, liefde, geluk, omdat ze niet aan een bepaald getalletje voldoen op een apparaat. Waardoor mensen ongelukkiger raken, nog meer focus en controle leggen op dat getalletje en zo gaande weg zichzelf en het leuke aan het leven kwijtraken.

Dat moet en kan anders. Ik geloof dat wanneer ik als diëtist weinig tot geen waarde hecht aan het gewicht en met mijn cliënten focus op geluk, plezier en lekker in hun vel zitten, dat daar geen eetregels voor nodig zijn. Dat er ruimte is voor koekjes, snoepjes, chips of gebak, omdat het lekker is. Ik heb gezien dat mensen die sporten haten, kunnen gaan bewegen. Niet omdat het moet, maar omdat ze zich er prettiger bij voelen. Ik geloof dat de focus op gewicht een vicieuze cirkel van diëten -> niet volhouden -> schuldgevoel & zelfhaat-> lijnen -> jojo-effect versterkt en daarmee meer gezondheidsproblemen te weeg brengen.

Nieuwsgierig geworden naar intuïtief eten? Herken jij je in een verstoorde relatie met eten? Gun jezelf het doorbreken van de vicieuze cirkel en zoek hulp. Neem gerust contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak. Dit kan door te bellen naar 023-5573344 of mailen naar receptie@dewinter.nl

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »