Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor psychologie, emoties en ons eetgedrag. Dus mijn oren waren gespitst. Hoe ik emotie-eten verwoord: eten uit emotie helpt ons het rauw randje rondom gevoelens en lichamelijke sensaties te verzachten. Maar wat als het eten uit emotie niet meer goed voelt? Als het eten uit emotie niet past bij jouw kernwaarden (wat vind jij belangrijk in het leven)? Als het eten uit emotie niet bijdraagt aan je doel(en)? Het is mogelijk emotie-eten aan te pakken!

Allereerst neem ik je mee naar waarom we uit emotie eten. Want zoals met elk gedrag dat we vertonen, vervult ook eten uit emotie een belangrijke functie in ons leven. Oftewel: we doen niet zomaar ‘iets’.

・Je voelt je angstig ➝ eten kalmeert je;

・Je verveelt je ➝ door te eten heb je iets te doen;

・Je voelt je eenzaam en/of niet geliefd ➝ eten word je vriend;

・Je ervaart frustratie, boosheid of woede ➝ eten is jouw uitlaatklep;

・Je hebt te maken met depressie ➝ het eten van koolhydraten stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine, waardoor jij je beter voelt;

・Je bent van streek ➝ eten troost je;

・Je stresslevel is hoog ➝ eten lucht op.

Prachtig hé? Hoe eten onze emoties beïnvloed en er een positieve wending aan geeft! Veel mensen die ik spreek en coach ervaren het eten uit emotie als ‘iets’ wat niet hoort en er niet mag zijn. Gek eigenlijk, gezien onze eetkeuzes gebaseerd zijn op onze kennis, lichamelijke signalen, intuïtie én EMOTIES. Eten en emotie kunnen we niet zomaar loskoppelen.

Wel kan eten uit emotie de overhand nemen. Dit met verschillende gevolgen, zoals: we vergeten te luisteren naar onze lichamelijke signalen en eten ons overvol of we luisteren niet meer naar onze mentale behoeften en zetten eten meteen in als DE oplossing (wellicht was een wandeling of eens goed uithuilen datgene wat we echt nodig hadden). Wees nieuwsgierig en durf jezelf de vraag stellen: wat kan mij nog meer helpen dan alleen te eten wanneer ik mij (vul in) voel.

Ik hoop vooral dat jij je mag realiseren dat eten uit emotie mag. Het kan. Tegelijkertijd is het niet de enige oplossing. ;-)

Behoefte aan coaching bij emotie-eten? Kom je er zelf niet uit? De diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter denken graag met je mee. Maak een afspraak door te bellen naar 023-5573344 of neem een kijkje op onze website: www.dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »