‘Ik ben zwanger en nu?’

Mijn zus bracht laatst het grote en mooie nieuws naar buiten ‘ik ben zwanger!’ Direct daarna kwam zij naar mij toe met de vraag ‘wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap en hoeveel heb ik nodig?’

Ik heb gemerkt dat er nog veel onduidelijk- en onzekerheden heersen rondom voeding en zwangerschap. Zo belde mijn zus mij pas geleden op vlak nadat zij rauwe zalm had gegeten. Uiteindelijk bleek deze zalm bij navraag vers gehaald te zijn bij de visboer. Maar ook al was het per ongeluk voorverpakte zalm geweest, de stress die het daarna oplevert, zal mijns inziens mogelijk meer ongemak veroorzaken voor het ongeboren kind dan de zalm zelf. Want zeg nou zelf, volgens mij hadden onze moeders deze voedingsrichtlijnen niet en zijn wij uiteindelijk ook gezond en wel ter wereld gekomen.

Oppassen met…
Toch bestaat er een kans dat bepaalde producten, zeker wanneer deze in groten getale worden ingenomen, schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Pas daarom op met de volgende producten;
– Rauw vlees (zoals tartaar, carpaccio of halfdoorbakken biefstuk). Kan wel als je het goed verhit of invriest voor minimaal 2 dagen bij -12°C
– Rauwe, gedroogde of lever- vleeswaren (zoals filet americain, ossenworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat, smeerleverworst of paté). Kunnen wel als je het goed verhit of invriest voor minimaal 2 dagen bij -12°C
– Gerookte kant-en-klare (voorverpakte) vis uit de koeling (zoals gerookte zalm of paling). Kan wel als je het goed verhit!
– Sushi met rauwe vis
– Rauwe schaal- en schelpdieren (zoals kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters en coquilles). Kunnen wel als je het goed verhit!
– Roofvissen (zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel) Tonijn uit blik kan wel!
– Rauwe eieren en producten met rauwe eieren (zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu). Voorverpakt zonder alcohol en als je het goed verhit kan het wel!
– Rauwe melk. Als je het goed verhit en melk uit de supermarkt (is gepasteuriseerd/ gesteriliseerd) kan wel!
– Zachte kaas gemaakt van rauwe melk (zoals brie en geitenkaas mits er op het etiket ‘au lait cru’ staat, anders kan het wel!). Harde kazen, mozzarella en feta kunnen wel!
– Alcohol;
– Kruidenpreparaten (pillen) en etherische olie van kruiden;
– Neem niet teveel dranken met cafeïne (zoals koffie of energiedrankjes, max. 1-3 per dag);
– Neem niet teveel venkel, anijs of zoethoutthee (max. 2 per dag);
– Neem niet te veel van de keukenkruiden; anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Normaal gebruik kan wel!
– Neem niet teveel drop. Normaal gebruik kan wel!

Eten voor 2?
De hoeveelheid van het eten hoeft tijdens je zwangerschap niet aangepast te worden. Deze ligt namelijk gelijk aan het algemene advies voor gezonde voeding. Zie de hoeveelheden hieronder:
– 250 gram groente;
– 2 porties fruit;
– 4-7 volkoren boterhammen ;
– 4-5 aardappelen of opscheplepels volkoren graanproducten ;
– 1 portie vlees, peulvruchten of vis;
– 25 gram ongezouten noten;
– 2-3 porties zuivel;
– 40 gram kaas;
– 40 gram smeer- en bereidingsvetten;
– 1,5-2 liter vocht.
Het enige verschil is dat iemand eventueel iets meer boterhammen neemt, normaal 4-5 sneetjes en tijdens de zwangerschap 4-7. De precieze hoeveelheid blijft afhankelijk van je eigen energiebehoefte.

Suppletie
Als er een zwangerschapswens is, doe je er verstandig aan om te starten met het gebruiken van een foliumzuursupplement van 400 mcg. Het gebruik van extra foliumzuur vlak voor en in de vroege stadia van de zwangerschap verkleint de  kans op afwijkingen in de ruggengraat en het gehemelte van je kind. Gebruikt de foliumzuursuppletie totdat je 10 weken zwanger bent. Daarnaast is het belangrijk om 10 mcg vitamine D suppletie tijdens de gehele zwangerschap te gebruiken, dit voor een goede botopbouw bij je kind.

Wil je meer weten over voeding tijdens de zwangerschap of over gezonde voeding in het algemeen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Kerstvakantie

De decembermaand is weer aangebroken! En zo ook binnenkort de kerstvakantie. Kinderen kunnen heerlijk uitslapen. Gezellig binnenblijven, onder een dekentje op de bank liggen. Lekker

Lees verder »
Blog

PMS en voeding

Elke maand opnieuw ervaren veel vrouwen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS). Opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen zijn slechts enkele van

Lees verder »