Geschreven door diëtist Cilia Liklikuwata.
Januari 2018, tijd voor de goede voornemens. Ik hoor sommige al denken: lekker cliché.
“Waarom perse op 1 januari 2018 stoppen met roken,
waarom niet al gestopt op in 2017, hoe eerder hoe beter toch?”
De één vindt het leuk om een goed voornemen voor 2018 op te stellen, de ander vind het misschien wat minder belangrijk.
Waar we het waarschijnlijk wel over eens kunnen zijn is dat een nieuwe gewoonte aan leren nog best wel lastig kan zijn. Het kost iemand vaak een aantal weken om een gewoonte aan/af te leren. 25% van de mensen laten hun goede voornemen varen na een week, en 50% na een maand. Het lukt dus maar weinig mensen om een voornemen echt lang vol te houden. Daarom kan het wel fijn zijn om een steuntje in de rug te krijgen. Dat kan natuurlijk door een goed voornemen samen met een vriend/vriendin te hebben. Zo kunnen jullie elkaar motiveren en helpen op moeilijke momenten. Social media kan ook helpen bij het aanleren van nieuwe gewoontes of volhouden van een goed voornemen. Op internet zijn heel wat uitdagingen (challenges) te vinden. Het leuke hieraan is, dat de doelen vaak al zijn opgesteld. Het is duidelijk waar je (in bijvoorbeeld 3 weken) naar toe gewerkt moet hebben. In deze blog laten we jullie kennismaken met deze challenges, welke durf jij aan?
30-day-plank-challenge
Een bekend 30 dagen challenge is de plank-challenge. 30 dagen lang wordt de plank (een lichamelijke oefening) uitgeoefend met als doel; het steeds langer vol kunnen houden en zo sterkere buikspieren te krijgen. Het uiteindelijke doel van de challenge kan bijvoorbeeld zijn om de plank 5 minuten lang uit te kunnen voeren.
From walking to running in 30 days
Een andere bekende 30-days challenge is om te oefenen met hardlopen. Elke dag wordt er een aantal minuten wandelen, afgewisseld met hardlopen. Na verloop van tijd is het natuurlijk de bedoeling dat het aantal minuten dat er wordt hardgelopen beter vol te houden is. Om het makkelijker te maken zijn er verschillende hardloop apps op de markt gebracht:
- Runkeeper: de focus ligt op verbetering. Daarnaast zijn er schema’s beschikbaar en is runkeeper gemakkelijk te koppelen aan bijvoorbeeld je fitbit/jawbone.
- Runtastic: motiveert tijdens de training. Kies voor een live aanmoediging of een verhaal uit de bibliotheek waarbij de spanning van het verhaal wordt weerspiegelt in muziek met een verhoogd aantal beats per minuut.
- Evry: begeleidt tijdens de training aan de hand van instructies (is het al tijd om te wandelen, na 3 minuten hardlopen?).
Dry January
Deze challenge horen wij als diëtisten vaak tijdens ons spreekuur. De Dry January challenge. Een maand lang mag er geen druppel alcohol gedronken worden. Januari is een toepasselijke maand, veel mensen zijn wel even klaar met al dat drinken na alle feestdagen. Overgewaaid uit Groot-Brittanië, nu ook in Nederland populair
30 day water challenge
We gaan nog een stapje verder dan de Dry January. Tijdens de 30 dagen water challenge wordt de deelnemer uitgedaagd om 30 dagen lang alleen water te drinken. Geen sapje, frisdrank, limonade of alcohol. Alleen water. Thee en koffie kan gebruikt worden ter afwisseling, maar wel zonder suiker natuurlijk!
#Gymshark66
Gymshark is een vrij bekend kleding merk wat zich focust op sportkleding. Zij hebben een challenge van 66 dagen bedacht waar iedereen aan mee kan doen.Ongeacht wat zijn/haar doel is. Minder vlees eten? Vaker sporten? Meer water drinken? Alles mag. Gymshark zegt: het kost 66 dagen om te veranderen!
Het enige wat je moet doen is op instagram of twitter een foto posten en de hashtag #Gymshark66 en de tagg @gymshark gebruiken. Daarnaast is het van belang om de progressie foto’s te delen. Erg leuk bedacht, want zo kan iedereen meekijken of jij de 66 dagen haalt! Er kan zelfs wat gewonnen worden; een sport outfit om nog meer gemotiveerd te raken!
Vind je het fijn om niet alleen te staan en iemand te hebben om je te motiveren en coachen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl tel: 023-5573344 info@dewinter.nl