Hoe zit het met gluten?

Eet jij nog tarwebrood? Als je sommige mensen en media wilt geloven is tarwe een grote boosdoener. Onder andere omdat het gluten bevat. In een consumentenonderzoek werd gemeten dat 63% van de Amerikanen denkt dat glutenvrij eten gezond is of goed voor de lijn. En Nederland lijkt ook gevoelig voor dit idee als je de dieethypes mag geloven. Wat zijn gluten eigenlijk? En kun je er allergisch of overgevoelig voor zijn? Is het zo dat iedereen opknapt van een glutenbeperkt dieet?

Wat is het eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal granen. Tarwe, rogge, gerst en spelt bevatten gluten. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Gluten hebben de prachtige eigenschap dat ze elasticiteit geven aan deeg. De aanwezigheid van gluten in brooddeeg zorg ervoor dat het luchtig wordt en goed rijst. Dat is een belangrijke reden dat tarwe zo’n grote rol speelt in ons voedingspatroon. Geen enkel ander graan levert vergelijkbaar brood.

Coeliakie
Sommige mensen worden ziek van gluten, dit heet coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam intolerant is voor gluten. Wanneer toch gluten worden gegeten, beschadigt het darmslijmvlies. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen en ontstaan klachten variërend van vage vermoeidheid tot ernstige ondervoeding. Naar schatting heeft 1 op de 150 mensen coeliakie. Het enige middel hiertegen is een strikt glutenvrij dieet, wat levenslang gevolgd dient te worden. Ook glutensensitiviteit komt voor: hierbij worden wel klachten ervaren na het eten van gluten, zonder dat er sprake is van coeliakie.
Gelukkig dat de meeste Nederlanders deze vervelende aandoening niet hebben, want het heeft een hele grote impact op je leven!

Toch geen tarwe?
Sommige mensen zijn overgevoelig of allergisch voor tarwe, maar kunnen wel tegen andere gluten houdende granen zoals spelt. Hier zijn de gluten niet de boosdoeners maar de graansoort tarwe. Alle producten waar tarwe in zit, moeten worden vermeden. Hoewel spelt een vergelijkbaar graan is, wordt dit meestal wel verdragen.

Is het voor iedereen beter om zonder gluten te eten?
Het korte antwoord is “NEE”. Als je geen van bovenstaande aandoeningen hebt, ga dan niet op eigen houtje gluten vermijden. Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat dit gezondheidsvoordelen oplevert of dat je ervan afvalt. Meestal gaat het lukraak weglaten van voedingsmiddelen bovendien gepaard met tekorten.
Vermoed je een allergie of intolerantie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een gespecialiseerd diëtist. Heb je geen gezondheidsklachten, maar wil je toch meer variatie aanbrengen? De diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter denken graag met je mee!

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »