Hoe licht is light?

 

 

Hoe licht is light?
Frisdranken, vruchtensappen, jam, pindakaas, boter, chips. Steeds meer producten hebben, naast de reguliere variant, een light variant. De naam suggereert dat een light variant minder energie bevat dan een reguliere variant. Maar is dat wel zo? Hoe licht is light eigenlijk?

Geschiedenis
In Amerika werd in de jaren ’50 een frisdrank ontwikkeld voor diabetespatiënten. Deze frisdrank bevatte zoetstof in plaats van suiker en op die manier konden diabetespatiënten van een frisdrank genieten zonder dat het hun gezondheid zou schaden. De ’light’ frisdrank was geboren.

Al snel bleek dat meer dan de helft van de klanten geen diabetes had, maar gewoon op hun gewicht wilde letten. Hier hebben de frisdrankproducenten slim op ingespeeld en tegenwoordig vormen light-frisdranken een groot gedeelte van de omzet van frisdrank merken.

Wetgeving
De term ’light’ is een beschermde voedingsclaim en mag niet zomaar gebruikt worden. Om een product ’light’ te mogen noemen moet het product minimaal 30% minder energie, suiker of vet dan het reguliere product bevatten.
Daarnaast is de fabrikant verplicht op de verpakking te vermelden welke voedingsstof in mindere mate aanwezig is ten opzichte van de reguliere variant.

Laat je niet misleiden
Over het algemeen bevatten light frisdranken nagenoeg geen energie. Er zijn ook light producten die minder vet dan het reguliere product bevatten. Voorbeelden hiervan zijn chips en pindakaas. Light pindakaas bevat 30% minder vet dan de reguliere pindakaas, maar bevat nog steeds veel calorieën. Dit komt omdat de light variant drie keer zoveel suiker bevat als de reguliere variant! Op die manier kan je dus bedrogen uitkomen wanneer je denkt een ’gezonde’ keuze te maken.

Kortom light mag van ons best, maar kijk altijd even achterop de verpakking voor je je laat verleiden.

Wil je meer informatie over gezonde voeding en beweging? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding? Neem gerust contact op met de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter.

In het basispakket  Dieetbegeleiding is ook in 2016 opgenomen in het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »