Hoe bruin vet overgewicht kan bestrijden

Winterweer

Wist je dat ons eigen lichaamsvet ons kan helpen om overgewicht tegen te gaan? Het lijkt een vreemde combinatie, maar het is echt zo…

Ons lichaam kent namelijk twee verschillende soorten vet: wit vet én bruin vet. Wit vet is het vet dat we kennen en waar we misschien een beetje minder van zouden willen hebben. Wit vet slaat (een teveel aan) energie op. Bruin vet is minder bekend en eigenlijk nog niet zo lang geleden ontdekt bij volwassen mensen.. maar wat is het?

Een kacheltje

Waar wit vet energie opslaat, verbrandt bruin vet juist energie. En nog best veel ook! Dit doet het door energie om te zetten in warmte. Er is al langere tijd bekend dat baby’s bruin vet hebben, rond de ruggenwervels en schouders. Bruin vet is voor een baby erg belangrijk, omdat het de lichaamstemperatuur op peil houdt.

Lange tijd werd aangenomen dat bruin vet verdween naarmate we ouder worden, maar niets blijkt minder waar! In 2009 werd ontdekt dat ook volwassenen bruin vet hebben. En we leren steeds meer over wat het allemaal doet.

Bruin vet is onze eigen kachel. Het gaat aan het werk wanneer we in een koude omgeving zijn. Hierbij hoeven we gelukkig niet te denken aan het vriespunt, maar 15-17 graden blijkt al genoeg om je bruine vet aan het werk te zetten. Ons bruine vet zet dan calorieën om in warmte en verhoogt dus je verbranding.

Hoe meer je van dit bruine vet hebt én hoe meer het geactiveerd wordt, hoe hoger de verbranding dus!

Tips om bruin vet te activeren:

Naast kou, blijkt ook een stofje in rode pepers en het drinken van groene thee of koffie het bruine vet te activeren.

Zo kun je jouw bruine vet activeren:

– De watertemperatuur even wat lager draaien aan het einde van je douche

– De verwarming een paar uur per dag een paar graden lager te zetten

– Buiten sporten of wandelen

(juist als het fris is; houd dus geen winterstop voor de avondwandelingen)

– Rode peper verwerken in maaltijden

– Dagelijks twee koppen groene thee of koffie drinken

Het activeren van bruin vet is een hulpmiddel om verbranding te verhogen en gewicht te verliezen. Bestrijding van overgewicht en obesitas vraagt om een integrale aanpak.

Heeft u behoefte aan begeleiding bij overgewicht ? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! Zie onze website www.voedings-advies.nl of neem contact op met ons via 023 5573344 of stuur een mail naar receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »