Histamine intolerantie

In de praktijk zie ik veel cliënten met maag-darm problemen en andere diverse klachten. Een deel hiervan blijkt histamine intolerantie te hebben en reageert heel goed op een histamine-arm dieet. Wil jij meer weten over histamine intolerantie? In dit artikel kun je hierover lezen.

Histamine-intolerantie is een aandoening die steeds meer aandacht krijgt in de medische wereld. Het gaat hierbij om een overgevoeligheid voor histamine, een natuurlijk voorkomende stof in ons lichaam, die betrokken is bij verschillende fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem.

Histamine komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen. Bederf en rijping veroorzaakt daarnaast ook histamine formatie in voedingsmiddelen. Histamine komt dus vaak in de maag-darm kanaal en wordt afgebroken door diamine oxidase (DAO) enzymen.

Histamine-intolerantie: Wat is het?

Mensen met histamine-intolerantie ervaren problemen bij het afbreken en verwerken van histamine, bijvoorbeeld door een tekort aan DAO-enzymen. Als gevolg hiervan kan een overmaat aan histamine zich ophopen wat kan leiden tot diverse symptomen.

De symptomen van histamine-intolerantie variëren sterk en kunnen onder meer omvatten:

  • Maag-darmklachten: buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie
  • Huidproblemen: jeuk, huiduitslag, roodheid
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid en prikkelbaarheid
  • Allergie-achtige symptomen: niezen, hoesten, loopneus, jeuk
  • Hartkloppingen, hypotonie (lage spierspanning)

Mensen met een histamine intolerantie reageren goed op dieetaanpassingen. Dit gaat in de eerste instantie over het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine, histamine vrijmakers, en middelen die de werking van de DAO-enzymen belemmeren. Een aantal voorbeelden zijn gerijpte en gefermenteerde producten, alcohol, cafeïne en bepaalde groenten en fruit.

Een periode van een histamine-vrij dieet helpt met het herstellen van de darmwanden, en na enkele weken kunnen producten gelijkmatig herintroduceerd worden. Uiteindelijk wordt in samenwerking met de diëtist een dieet op de lange termijn besproken.

Meer weten over histamine intolerantie en de behandeling hiervan? Op zoek naar een diëtist die jou kan begeleiden bij jouw klachten of behoefte aan persoonlijk advies? Je kunt contact opnemen via: Receptie@dewinter.nl of bel naar 023-5573344.

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

PMS en voeding

Elke maand opnieuw ervaren veel vrouwen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS). Opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen zijn slechts enkele van

Lees verder »