Het jojo-effect voorkomen

Gezond leven

Geschreven door: Donna, onze diëtist in opleiding

‘Hoe kun je het jojo-effect voorkomen?’, dit is een vraag die laatst naar voren kwam tijdens een cursus. Nu lijkt het mij leuk om deze vraag voor jullie hieronder te beantwoorden.

Wat is het jojo-effect eigenlijk?

Een deel van de mensen die afvallen, komt binnen een paar jaar weer aan. Dit kan zich meerdere malen herhalen in je leven. Het proces van constant afvallen en weer aankomen, wordt het jojo-effect genoemd. Dus eigenlijk een soort jojo die continu op en neer gaat.

De oorzaken van het jojo-effect

  • Uit onderzoek blijkt dat na afvallen stress ontstaat in onze vetcellen. Hierdoor wordt de hormoonafgifte anders. Dit maakt de kans op gewichtstoename groter.
  • Daarbij hebben mensen met een lager gewicht een langere voedingsbehoefte. Dit geldt ook voor het ouder worden, het minder spieren krijgen en minder bewegen. Deze factoren zorgen ervoor dat je sneller aankomt als je weer je oude patroon oppakt na een periode van lijnen.
  • Afvallen gaat in het begin vaak vrij snel, maar dat wordt in de loop der tijd minder. Hierbij raken we teleurgesteld en haken we af.
  • Verder kunnen emotionele momenten, vakantie en feestjes een trigger zijn om je dieet overboord te gooien.
  • Als laatste kan een oorzaak van het jojo-effect zijn: het volgen van een streng dieet. Hiermee bedoel ik een dieet dat niet goed bij jouw leefstijl past. Dit kun je niet voor altijd volhouden. Als je ermee stopt, is de kans groot dat je terugvalt in oud gedrag.

Het jojo-effect voorkomen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op het jojo-effect te verminderen, namelijk:

  • geen dieet volgen dat niet goed bij jouw levensstijl past!
  • beginnen met kleine veranderingen. Het is verleidelijk om alles om te gooien om snel resultaat te zien, maar dat is niet vol te houden op lange termijn. Door veranderingen klein te houden, gaat het afvallen langzamer, maar is de kans op het jojo-effect kleiner.
  • jezelf af en toe iets ongezonds gunnen. Niemand houdt het vol om alleen maar gezond te eten. Daarbij maak je het op deze manier makkelijker om ook gewoon mee te doen op feestjes en andere speciale gelegenheden.
  • jezelf je fouten vergeven. Soms gaat het een dag of zelfs een paar weken niet goed met gezond leven. Hoe moeilijk dat ook is, wees realistisch en onthoud dat mindere periodes erbij horen. Met positiviteit kom je verder dan met jezelf de grond in trappen.
  • onthouden dat schommelingen in je lichaamsgewicht normaal zijn. Meestal schommel je met 2 kg op en neer. Deze schommelingen zijn vooral te zien rond de vakanties of de feestdagen. Ook kunnen deze schommelingen komen door darmklachten, hormoonschommelingen of periodes waarin je vocht vasthoudt.

Kortom, het is belangrijk om kleine haalbare aanpassingen te maken die je op een gegeven moment als ‘normaal’ kunt zien. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Ik denk dat veel van jullie wel al stiekem weten hoe het zit. Toch is een streng dieet met snel resultaat heel verleidelijk. Uit ervaring weet ik dat vrijwel niemand daar uiteindelijk gelukkiger en gezonder van wordt.

Wil je een persoonlijk advies bij het kunnen maken van betere productkeuzes voor jouw gezondheid? Ben jij bekend met het Jojo-effect en wil je hier ondersteuning bij om dit te veranderen? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. Online een afspraak inplannen is ook mogelijk! De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.voedings-advies.nl tel: 023 5573344 receptie@voedings-advies.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »