Hersenen en voeding

Je hersenen gebruiken meer energie dan elk ander orgaan in je lichaam. Van iedere hap eten die we eten gaat 20% van de energie naar onze hersenen. Jouw eetgedrag en hersenen kunnen elkaar in beide richtingen op beïnvloeden: je voedingsinname heeft direct invloed op de werking en gezondheid van je hersenen, en tegelijkertijd sturen jouw hersenen je eetgedrag aan. Dat betekent indirect dat de werking van je hersenen, waaronder je geheugen, te beïnvloeden is via wat jij eet. Voor een goed functionerend brein hebben je hersenen voldoende voedingsstoffen nodig.

Maar welke voedingstoffen heb ik dan met name nodig voor mijn hersenen?
B-vitaminen: deze vitamine zijn belangrijk voor een snelle en goede communicatie tussen hersencellen. Er zijn verschillende soorten B-vitaminen. Zo heeft vitamine B11 mogelijk positief effect op het denkvermogen bij ouderen, en kan een tekort aan vitamine B12 zorgen voor problemen in het onthouden van dingen.
De B-vitamines vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, eieren, vis en zuivel. Maar ook vind je ze in groenten, fruit, noten, peulvruchten en aardappelen.

Omega-3-vetzuren: deze zorgen voor een snelle communicatie in je hersenen. Als je hiervan te weinig binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot problemen in het onthouden van dingen of bij het concentreren. Je vindt omega-3-vetzuren vooral in vette vis (zoals haring, zalm en makreel), schaal- en schelpdieren, walnoten en lijnzaadolie.

Vitamine C en E: dit zijn antioxidanten. Deze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen worden opgeruimd. Deze vitaminen bieden mogelijk bescherming tegen bepaalde soorten van dementie. Dit word gelinkt aan het in een goede conditie houden van je bloedvaten.
Je vindt vitamine C in groenten, fruit en aardappelen. Vitamine E vind je vooral in zonnebloem- en olijfolie, halvarine en margarine.

Jodium, zink, ijzer: deze mineralen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Als je te weinig van deze mineralen binnen krijgt tijdens de groei van de hersenen, kan dat zorgen voor problemen in de mentale ontwikkeling.
Je vindt jodium in kabeljauw, volkorenbrood, ei en melk. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. IJzer vind je vooral in vlees, groene bladgroente, noten en volkorenproducten.

En van welke voedingstoffen kan ik dan beter niet te veel consumeren voor mijn hersenen?
Witte graanproducten, zoals witbrood, witte pasta en rijst: deze bevatten suikers die snel kunnen worden opgenomen door het lichaam. Dit veroorzaakt een snelle hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor gaat er veel suiker naar je hersenen. Je zou kunnen denken: ‘nou fijn, kan ik goed en snel die energie gebruiken om na te denken’, maar nee, juist in tegendeel: het niveau van je bloedsuikerspiegel zal weer snel dalen, waarna je dan een dip kunt ervaren. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je slaperig wordt of doordat je jezelf minder goed kunt concentreren.
Voor je hersenen is het goed als de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Kies daarom voor volkoren graanproducten. Deze geven een langzame stijging en daling in je bloedsuikerspiegel.

Verzadigde vetten (harde vetten): voorbeelden hiervan zijn roomboter, koek, gebak, snacks en vet vlees. Verzadigde vetten kunnen ervoor zorgen dat vettige stoffen, zoals cholesterol, zich ophopen in je bloedvaten. Met als gevolg dat je slagaderen langzaam verstopt raken. Dit vergroot je kans op hart- en vaatziekten.
Kies daarom onverzadigde vetten, zoals de omega-3-vetzuren hierboven genoemd.

Zout: je lichaam heeft zout zeker nodig om goed te kunnen werken! Maar vaak krijgen we hiervan meer binnen dan nodig is. Het meeste zout krijgen wij binnen via bewerkt voedsel, zoals soep, sauzen, kant-en-klare maaltijden, pizza, chips, kaas en vleeswaren. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Een hogere inname kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals een beroerte, toe.
Kies daarom zo min mogelijk voor bewerkte voedingsmiddelen en juist meer voor onbewerkte voedingsmiddelen. Kies er ook voor om gerechten op smaak te maken met behulp van kruiden en specerijen in plaats van zout.

Suiker: zorgt net als de witte graanproducten voor een sterkte stijging in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je een dip ervaren en kunnen je hersenen minder goed functioneren. Suiker vind je in producten als snoep, koek, frisdrank en fruitsappen

Alcohol: remt de activiteit in bepaalde hersengebieden. Hierdoor verandert je stemming en gedrag. Een grote hoeveelheid aan alcohol kan de werking van de hersenstam verstoren. Dat is gevaarlijk, omdat de hersenstam belangrijke functies heeft, zoals het regelen van je ademhaling.

Wil je meer informatie na het lezen van deze blog? Of ben je op zoek naar een diëtist die jou kan begeleiden bij jouw patronen, leefstijl, gezondheid of behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op met onze receptie: 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Kerstvakantie

De decembermaand is weer aangebroken! En zo ook binnenkort de kerstvakantie. Kinderen kunnen heerlijk uitslapen. Gezellig binnenblijven, onder een dekentje op de bank liggen. Lekker

Lees verder »
Blog

PMS en voeding

Elke maand opnieuw ervaren veel vrouwen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS). Opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen zijn slechts enkele van

Lees verder »