Help mijn kind wordt te dik!

In een gemiddelde schoolklas pak je er zo 4 kinderen uit die te zwaar zijn. Soms valt het niet eens op omdat ze een t-shirt aan hebben. Of wordt het gewoon steeds normaler in onze maatschappij? Jammer genoeg is overgewicht bij kinderen nog steeds een groeiend probleem. Dertien procent van de jongens en maar liefst vijftien procent van de meisjes in Nederland is inmiddels te zwaar.

Wat is ‘te zwaar’?

Wanneer een kind te zwaar is hangt af van verschillende factoren. Aan de hand van de lengte en het gewicht van je kind kun je de BMI bepalen. Volwassenen hebben een gezond gewicht bij een BMI tussen de 20 en 25. Voor kinderen gelden andere richtlijnen die afhankelijk zijn van leeftijd en geslacht. Je vindt ze op de website van het Voedingscentrum.

‘Ze groeien er wel overheen’

Een veel gehoorde opmerking is dat kinderen er wel overheen groeien. Je moet je vooral geen zorgen over maken over hun gewicht. Jammer genoeg is dit niet waar. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat kinderen die te zwaar zijn op latere leeftijd vaker last hebben van overgewicht.
Dus hoe eerder je advies kan inwinnen, hoe beter! Tegenover je kind hoef je je hierover niet schuldig te voelen, want voor hem of haar is het ook veel fijner als je er vroeg bij bent. Er is namelijk niets zo moeilijk als na 20 jaar ineens al je aangeleerde eetgewoontes af te leren. Jong geleerd is oud gedaan!

Hoe worden kinderen te zwaar?

De belangrijkste oorzaken van overgewicht bij kinderen hebben te maken met:
– Te weinig beweging (vaker met de auto naar school, minder buitenspelen en vooral meer televisiekijken en computerspelletjes spelen)
– Te veel en ongezonde tussendoortjes (vroeger hadden we niet zo’n groot assortiment in de supermarkt)
– Te veel energierijke drankjes (denk aan sapjes en limonade met te veel (fruit)suikers)
– Weinig groente en fruit (ten koste van andere, energierijkere, voedingsmiddelen)
– Te grote porties en te snel eten
– Verkrijgbaarheid (we kunnen altijd en overal eten krijgen!)

Praktische tips om mee te beginnen

– Het klinkt cliché, maar geef het goede voorbeeld. Een ouder die zelf elke avond te veel snackt kan zijn kind moeizaam het goede voorbeeld geven.
– Betrek het hele gezin bij gezond eten, ook al heeft broer of zus geen aanleg. Gezond eten kan bij niemand kwaad en zo voelt je kind zich ook niet buitengesloten.
– Maak van eten een feestje: kijk of je samen een gezonde wrap of slankere pizzavariant kunt maken. Zie het als een leuke uitdaging!
– Geef voor de eerste pauze op school fruit mee.
– Beperk limonade tot twee keer per dag, bij overgewicht heeft een suikervrije variant de voorkeur.
– Prik een vaste avond of middag in de week waarop jullie iets lekkers eten.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je graag begeleiding voor je kind? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. Voorkomen is beter dan genezen, dus ook al is er niet direct sprake van een overgewicht, we zijn altijd bereid om te adviseren. De dieetbegeleiding wordt vergoed via het basispakket van de zorgverzekering en gaat bij kinderen niet ten laste van het eigen risico.

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »