Help! Kruisbesmetting?!

Je bent allergisch voor één van de 14 bekende allergenen en let bij de producten die je koopt en eet altijd goed op.Net als je denkt een product in handen te hebben dat voor jouw dieet geschikt is, valt je oog op dat ene zinnetje…‘Gemaakt in een bedrijf waar ook … wordt verwerkt’?  Help! Wat moet je daar nu mee?!

Je bent allergisch voor één van de 14 bekende allergenen en let bij de producten die je koopt en eet altijd goed op. Net als je denkt een product in handen te hebben dat voor jouw dieet geschikt is, valt je oog op dat ene zinnetje…‘Gemaakt in een bedrijf waar ook … wordt verwerkt’?  Help! Wat moet je daar nu mee?!

Lekker duidelijk
Het vermelden van allergenen op voorverpakte voedingsmiddelen is alweer ruim 10 jaar verplicht. Sinds december 2014 is daar het vermelden van allergenen op onverpakte producten en maaltijden bijgekomen. Het lijkt dus steeds makkelijker te worden om zonder risico’s lekker te eten (en drinken) als je een voedselallergie hebt, want producenten moeten allergenen bijvoorbeeld nu ook met onderscheidend lettertype (cursief, vet of in HOOFDLETTERS) vermelden bij de ingrediënten. Daarbij moet het ook duidelijk zijn waar het precies om gaat, dus alleen de vermelding ovoalbumine, ovomucoïd of lysozyme volstaat niet meer, want wie weet dat het hier om kippenei gaat?! Daarnaast zijn er veel producenten die nog een soort samenvatting geven onder het kopje ‘Allergie informatie’. Een duidelijk etiket waarop precies staat wat er exact in een product zit, ideaal!

Waarschuwing
Maar dan?! Dan staat daar ineens (goedbedoeld) dat andere zinnetje: ‘Gemaakt in een bedrijf waar ook … wordt verwerkt’? Of ‘Kan sporen bevatten van …’. Dit zinnetje geeft een hoop onzekerheid en roept vragen op. Wat moet je daar nu mee? Mag je het nu wel of niet? Hoe groot is de kans dat…?
Veel bedrijven waarschuwen met dit zinnetje voor een mogelijke kruisbesmetting. Het is geen verplichting (alleen stoffen die bewust aan het product zijn toegevoegd moeten vermeld worden), maar een eigen keuze van het bedrijf. En omdat het een eigen keuze is zijn er hele grote verschillen in de waarschuwingen en ontstaat er onrust. Het ene bedrijf zal bij een kleine kans op kleine hoeveelheden al een waarschuwing plaatsen, terwijl het andere bedrijf pas een waarschuwing plaats bij een groter risico op grotere hoeveelheden. Bij het ene bedrijf wordt het besloten op basis van een risicoanalyse en andere willen claims voorkomen en dekken zich zo in.

Eye-opener
Het is alweer 3 jaar geleden dat ik op een symposium aan de praat raakte met een iemand die werkte bij Voedsel- en waren autoriteit en bedrijven adviseert hoe met kruisbesmetting om te gaan. Zij vertelde mij het volgende: een overgroot deel van de producenten die géén vermelding maakt, is ook helemaal niet bezig met de kans op een kruisbesmetting. Terwijl de producenten die wel een vermelding maken, hier dus juist wel heel alert op zijn en mogelijk te voorzichtig om zichzelf in te dekken. De kans op kruisbesmetting is daardoor groter bij producten waarop GÉÉN vermelding staat dan op die waar wel een vermelding op staat! Doordat er geen regels met betrekking tot kruisbesmetting  zijn, kun je eigenlijk ook geen conclusies trekken of beslissingen maken op basis van deze waarschuwingen.

Maatwerk
Hoe je het ook wendt of keert, het blijft dus moeilijk hoe je hier mee om moet gaan.  Een eenduidig antwoord heb ik dan ook (nog) niet voor mijn cliënten als ze hiernaar vragen. Ik geef uitleg en we kijken samen naar de persoonlijke situatie van de cliënt. Op basis daarvan bespreken we hoe hier mee om te gaan.
Tot slot: in een artikel dat recent verscheen in Allergie en Voeding las ik over VITAL, waarmee het mogelijk is om te bepalen of het nodig is te waarschuwen voor kruisbesmetting. In dit systeem zijn veilige grenzen vastgelegd voor mensen met een voedselallergie. Ik hoop dat dit een ontwikkeling is die (snel) doorzet en zo meer duidelijkheid gaat geven voor de allergiecliënt!

Wil je meer informatie over voedselallergie of -intoleranties? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding? Ik vertel je er graag meer over. Neem gerust contact voor het maken van een afspraak.De begeleiding van de diétist valt binnen de vergoeding van het basispakket.

Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »