Help… ik moet naar de diëtist!?

Daar is het moment dan… Bloedwaardes zijn weer gestegen, daarnaast komt het gewicht er helaas meer bij dan dat het eraf gaat. Het voorgevoel komt… en daar oppert de huisarts dat het misschien goed is om naar een diëtist te gaan. Nekharen gaan overeind staan, want je weet heus wel wat gezond eten is, je wilt niet alleen worteltjes gaan eten en je wilt niet met het vingertje aangewezen worden als het niet gelukt is…  Sommige imago’s blijven plakken. Wij diëtisten kennen maar al te goed de gedachtegang van vele mensen over de diëtist. Het is jammer hopelijk kunnen wij jullie in deze blog van tips voorzien & het imago van de diëtist in een nieuw jasje steken. Hopelijk gaan jullie op deze manier met een positiever gevoel naar de diëtist toe en kan hij of zij je bieden wat je zoekt & nodig hebt!

Diëtist vroeger & nu

Vroeger was de opleiding Voeding & diëtetiek erg gefocust op met name voeding. Logisch… hoor ik jullie denken, maar zoals jullie ook weten gaat het niet alleen om de kennis over voeding. Voeding is zo ingeburgerd in onze leefstijl. Eten is gezelligheid, troost en een traditie. Dan kun je wel over de kennis beschikken dat de voeding die bij deze gelegenheden op tafel komt niet gezond is, maar je kunt niet van jezelf verwachten dat je overal nee tegen gaat zeggen! Kortom een diëtist focust zich steeds meer op eetgedrag, het maken van bewuste keuzes, mindfullness en eettempo. Op deze manier kun je vaardigheden ontwikkelen die op de langere termijn meer effect hebben dan voor een korte periode overal nee tegen te zeggen en op blaadjes sla & worteltjes te leven.

Verwachting & Doel

Steeds vaker vragen wij als diëtist wat de verwachting is van de persoon die voor ons zit. Wat voor begeleiding zou hij/zij fijn vinden? Waar hoopt hij op? Stok achter de deur, een coach die stimuleert & motiveert, een positieve kijk of juist iemand die een spiegel durft voor te zetten. Het is goed om hier eens zelf bij stil te staan. Wat zoek je & wat heb je nodig? Wij weten dat de meeste mensen op de hoogte zijn van wat gezond is en wat niet, maar dat vaak het stok achter de deur effect, het evalueren van keuzes & een positieve benadering ervoor zorgt dat iemand er niet alleen voor staat en het gewenste doel gaat behalen. Uiteindelijk draait het erom wat jij nodig hebt & dat jij zorg op maat krijgt.

Klik

Het geldt eigenlijk bij elke begeleiding van een zorgverlener, maar toch spreekt het niet voor zich. Het is belangrijk dat je een klik voelt met de diëtist. Dit heb je of heb je niet. Daar is helemaal niks mis mee, maar het is wel cruciaal voor een goede vertrouwensband en een goed begeleidingstraject. Weet dat u hierin een keuze kan maken, vraag naar de verschillende diëtisten. Maar denk er ook over na voordat u een afspraak maakt: ‘Wat voor type diëtist past het beste bij mij?’ Dan is de kans groter dat u zich op uw gemak voelt en uw gewenste doel komt steeds meer in zicht.

Keuzes

Worteltje, sla & rauwkost dat is wat je nog mag eten, nadat je bij een diëtist bent geweest… Onzin natuurlijk! Uiteindelijk gaat het erom dat er een gezonde basis gecreëerd wordt, waar je jezelf prettig bij voelt. De bekende 80/20 regel. Probeer 80% gezond te houden (groente, fruit, zuivel, noten, granen, gezonde vetten, water & thee) & 20% is voor lekkers (snoepje, koekje, gebakje, croissantje, etc). Belangrijk dat er van die 20% bewust genoten wordt en er gekozen wordt voor iets dat je ook echt lekker vind!

Nieuwsgierig geworden naar onze diëtisten? Of wil je meer weten over gezonde voeding en heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket. Voedingsadviesbureau De Winter, www.dewinter.nl  tel: 023-5573344  info@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »