‘’Ik mag doordeweeks alleen maar ‘gezonde producten’ eten en in het weekend mag ik dan wat ‘ongezonds’ ‘’ Dit is hoe mijn eetbuien waren ontstaan, zo’n vijf jaar geleden. In het weekend at ik alles wat ik mijzelf doordeweeks verboden had (en stiekem helemaal als verboden zag). Dit patroon van eetbuien begon op de zaterdag, geuit in alsmaar door eten, tot misselijk aan toe. Hierna volgde de zondag, de laatste dag van het weekend… dan moest de rest uit de keukenkast op, want morgen was het weer maandag en moest ik weer ‘gezond eten’. De woorden ‘gezond eten’ heb ik tussen haakjes gezet, omdat ik doordeweeks veel te weinig at en er om deze reden dus vrij weinig ‘gezond’ aan was. Dat weinig eten doordeweeks zorgde er op de lange termijn voor dat het op de andere dagen ook wel eens mis ging. Mijn lichaam ging om eten vragen, waardoor ik controleverlies ervaarde en uiteindelijk toch iets meer at dan ik gepland had. Dit werd weer gevolgd door de gedachte ‘het is toch al verpest, ik begin morgen wel opnieuw’. En zo stond ik doordeweeks stiekem de noten met rozijnen uit de muesli te eten, tot weer misselijk aan toe, met buikpijn, een ontzettend schuldgevoel en compensatiedrang geuit in nog minder eten (en soms meer bewegen).
Dit was ik in mijn eetstoornistijd, zo’n vijf jaar geleden. Hierin had ik naast anorexia, ook dagelijks te maken met eetbuien. Nu heb je geen anorexia (of andere eetstoornis) nodig om eetbuien te krijgen. Ik zal je hieronder wat meer uitleggen over eetbuien.
Eetbuien komen vaker voor dan je waarschijnlijk zou denken. Ik zie ze in de praktijk terug bij verschillende doelgroepen, zoals kinderen, volwassenen, overgewicht en ondergewicht. Iedereen om je heen zou dus, zonder dat jij het weet, last kunnen hebben van eetbuien.
Eetbuien zijn er in twee verschillende vormen, namelijk subjectieve eetbuien en objectieve eetbuien. De objectieve eetbuien worden ook wel de ‘echte’ eetbuien genoemd. Hierin eet je binnen een korte periode, denk aan een half uur, een abnormale hoeveelheid. Denk aan een pak koek, zak chips en een bak ijs. Bij subjectieve eetbuien gaat het vaak om kleinere hoeveelheden over een langere periode. Bijvoorbeeld een zak chips over de hele avond. In beide gevallen kun je controleverlies ervaren. Hierdoor kun je ze beide als vervelend ervaren.
Waar kunnen mijn eetbuien nou vandaan komen?
Er hoeft niet één specifieke oorzaak te zijn. Zoals je misschien kan lezen in mijn verhaal hierboven, kwamen punt één en punt twee ter sprake. Ik at te weinig en had allemaal regels voor mijzelf wat ik wel en niet mocht eten en wanneer ik dat dan moest eten.
- Niet genoeg eten, waardoor je lichaam om eten gaat vragen.
Wat ik hierbij altijd een mooie vergelijking vind, is de vergelijking van geld uitlenen aan iemand. Stel je voor, je leent een vriend 10.000 euro. Je zou eigenlijk elke maand 1.000 euro terugkrijgen, maar je vriend betaalt een tijdje niets of amper (bv. elke maand 100 euro) iets terug. Wat zou jij doen in die situatie…? Waarschijnlijk vraag je op een gegeven moment waar je geld blijft. Dit is ook wat je lichaam doet als jij het te weinig voeding geeft, het gaat er om vragen! - (Stiekeme) (eet)regels.
Misschien eet je wel genoeg, maar heb je een hoop regels voor jezelf. Je mag bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen alleen op een bepaald tijdstip of helemaal niet van jezelf. Als je dit wel doet voel je je waarschijnlijk ontzettend schuldig.
Ook kunnen de regels die je voor jezelf heb opgesteld even te veel zijn. Dan kunnen er eetbuien ontstaan uit het gevoel van bijvoorbeeld ‘nu nog één keertje alles mogen en daarna stop ik’. Hierbij wil je dan even vrijheid ervaren en jezelf verlossen van alle eisen die je voor jezelf hebt opgesteld. - Moeilijk met emoties en gevoelens kunnen omgaan.
Misschien vind je het moeilijk om met emoties om te gaan en dan kunnen eetbuien verdovend helpen. Even een uitweg om die vervelende gevoelens niet te hoeven ervaren.. Fijn voor de korte termijn, maar vaak voel je je achteraf weer schuldig, wil je weer compenseren en kom je weer opnieuw in hetzelfde patroon.
- Een lege batterij.
Het kan zijn dat jij jezelf tekort doet of andere jou tekort doen. Hierdoor lukt het je niet om op een bepaald vlak van je behoeftes te voorzien of voor jezelf te zorgen. Zo schuif je jezelf elke keer aan de kant, gaat een ander over je grenzen heen, ben je overprikkeld of juist onderprikkeld. Hierdoor raakt je batterij steeds leger.. En wat kan je dan weer gebruiken om je batterij op te vullen? Eten, eetbuien.. Voeding is namelijk gewoon energie.
Hoe kun je eetbuien verminderen?
- Eet voldoende en regelmatig.
Dit is een van de belangrijkste dingen om van de eetbuien af te komen. Zolang jij niet volgende eet, blijft je lichaam vragen om eten. - Sta jezelf iets toe.
Alles wat je jezelf verbiedt, word aantrekkelijk. Weet jij dat er ergens een reep chocolade ligt en mag je deze niet van jezelf? Dan kun je waarschijnlijk alleen nog maar aan die reep chocolade denken. Sta jezelf geregeld iets lekkers toe! Het kan helemaal geen kwaad om als tussendoortje een keer een chocolaatje te eten. - Laat je gevoelens er zijn.
Welke gevoelens ervaar ik? Wat gebeurd er als ik die gevoelens er laat zijn? Geef jezelf de tijd om deze vragen voor jezelf te beantwoorden. Denk niet direct na vijf minuten ‘Er is niks hoor, ik voel me gewoon rot, het heeft geen zin ik stop ermee’. Geef jezelf zo’n 30 minuten de tijd. Het kan soms even duren voordat je tot de kern komt. Het kan best dat je hierna alsnog toegeeft aan de eetbui, maar je bent dan wel een inzicht rijker. Hoe meer inzichten, hoe beter je jezelf kunt wapenen tegen eetbuien.
- Laat je batterij op en zorg goed voor jezelf.
Hoe zit het met jouw batterij? Wat geeft energie? Wat kost energie? Is dat in balans? Zorg goed voor jezelf, dit is niet egoïstisch. Je moet eerst voor jezelf kunnen zorgen, wil je goed voor een ander kunnen zorgen. - Stel je eetbui uit.
Bij een eetbui komen vaak heftige gevoelens kijken. Je kunt dan gehoor geven aan de eetbui, waardoor gevoelens dempen, of de eetbui uitstellen waardoor je later zult merken dat de eetbui minder of helemaal niet meer nodig is. - Niet meer bezig zijn met afvallen.
Eetbuien en afvallen gaan niet samen. Hoe meer je je richt op afvallen, hoe meer de focus in jouw hoofd zal komen te liggen op willen eten. De kans op eetbuidrang neemt hierdoor ook toe. Richt jezelf op gezond eten en voldoende bewegen. Pas wanneer je het afvallen durft los te laten, zal de kans op eetbuien ook afnemen.
Herken jij je in deze blog? En heb je misschien behoefte aan begeleiding van een diëtist?
Of ben je op zoek naar een diëtist die jou kan begeleiden bij jouw patronen, leefstijl, gezondheid of behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op met onze receptie: 023-5573344 of mail naar receptie@dewinter.nl