Help! December komt er aan…

Gezellige avonden, kadootjes, pepernoten, feestjes, etentjes….. Het staat allemaal weer voor de deur in de decembermaand. Een maand waar veel mensen naar uit kijken, maar tegelijkertijd ook een beetje tegenop zien. Want met gezelligheid komen vaak ook de kilo’s mee. En dat is nu juist niet de bedoeling. De tips in deze blog kunnen je helpen om de decemberkilo’s te voorkomen.

Feestdagen geen feestmaand
Veel mensen maken de denkfout dat ze aankomen ‘tijdens’ de feestdagen.  Maar het probleem zit hem vaak juist in de dagen tussen de feestdagen. Geniet tijdens de feestdagen (sinterklaas, 1e en 2e kerstdag en oudejaarsavond) van wat extra’s, maar beperk de extraatjes in de overige dagen. Handige tip hierbij: doe de boodschappen zo kort mogelijk voor de dag zelf en doe geen boodschappen op een lege maag. Ben je van de impulsinkopen? Probeer dan een keer boodschappen via internet te bestellen.

Keuzes maken
Kerst staat vaak in het teken van lekker eten. Niks mis mee. Een tafel vol lekkernijen, snackjes tussendoor en een kerstontbijt of kerstbrunch. Maar maak keuzes. Hoe? Spreek van tevoren met je zelf of partner/broer/zus/moeder/ vader af dat je 2 extraatjes op een (feest)dag eet. Ga je ergens op visite? Doe dit dan niet op een lege maag. Dit zorgt er voor dat je makkelijker keuzes kunt maken

Vol = vol
Ga niet overeten, zorg voor kleine porties en eet rustig. Is je maaltijd op, wacht dan even voordat je weer iets anders eet. Zo geef je je lichaam de tijd om aan te geven dat het vol zit. En dan het belangrijkste…. Luister naar je lichaam, want vol = vol

Verkeerde keus is geen verkeerde dag
Veel mensen komt de gedachte: ‘ik heb nu toch wat verkeerds gegeten, dan kan ik het net zo goed na de feestdagen weer oppakken’ bekend voor. Blijf positief en geef de hoop niet op na één verkeerde keuze. Een verkeerde keus is geen verkeerde dag.

Regelmaat
Zorg er ook tijdens de feestdagen voor dat je een normaal ritme aanhoudt. Zorg voor 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Voorkom dat je veel trek krijgt, want dat maakt het maken van gezonde keuzes een stuk moeilijker!

Bob jij of bob ik?
Pas op met alcohol. De combinatie van calorierijk eten en alcohol is niet de meest gunstige voor het gewicht. Beperk het gebruik van alcohol daarom. Spreek bijvoorbeeld af dat je de bob bent, dit geeft jou een extra verplichting om niet te drinken.

Vergeet je groente niet!
Kies je voor meerdere gangen?  Zorg er dan voor dat er bij de meeste gangen ook groente geserveerd wordt. Een salade als voorgerecht en groente bij de hoofdmaaltijd. Dit zorgt voor vulling zonder al te veel calorieën. Een andere optie is om overdag ook te snacken met groenten.

Beweeg
De extra calorieën die je binnen krijgt zul je ook moeten verbranden. Hoe? Bewegen! Maak een wandeling, ga dansen, schaatsen, doe een actief spelletjes, het maakt eigenlijk niet uit hoe, maar zorg er voor dat je beweegt!

Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »