Haastige spoed..

Waarom eten sommige mensen zo snel? En waarom eten sommige mensen zo langzaam?

Het tempo waarop iemand eet, verschilt enorm per persoon. Dit kan deels liggen aan gewoonte. Bijvoorbeeld hoe iemand opgevoed is of wat hij/zij vanuit huis meegekregen heeft. Is iemand gewend snel door te eten door korte pauze’s op school of werk? Of kletst iemand graag veel onder het eten en eet diegene daarom langzamer? Ieder zijn eigen tempo. Prima.. zou je denken. Alhoewel..

Snel eten is eigenlijk niet zo heel gezond voor ons. Onze spijsvertering begint in de mond en het voedsel voorverteren is enorm belangrijk, we willen de maag en darmen ontzien door een ‘voor-verteerd’ hapje aan te bieden. Daarnaast is snel eten niet zo gezellig voor je tafelgenoten, kan het eten minder lekker zijn en het kan leiden tot overmatig eten, wat een overmatige calorie-inname betekent.

Het is dus verstandig om rustiger te (leren) eten als je een gulzige eter bent! Ook iemand die een bariatrische ingreep (maagverkleining) ondergaat, is genoodzaakt om een rustig eet- en drinktempo aan te leren. Wil je graag wat rustiger leren eten? Ik geef je graag een paar basistips om mee te beginnen:

Goed kauwen

Probeer goed te kauwen en focus op wat je daadwerkelijk eet en proeft. Is het zoet of zout? Hoe voelt de structuur aan in mijn mond? Wat is de temperatuur ervan? Probeer ook het aantal ‘kauwbewegingen’ per hapje te tellen! Hoe vaak kauw je op een hapje? Probeer minimaal 15-20 keer op een hapje te kauwen. Let ook eens op je tafelgenootjes, hoe goed kauwen zij?


Goed kauwen is belangrijk om je eten voor te verteren, dit maakt het verteren in de maag/darmen makkelijker en dus ontlast je je maag en darmen op deze manier een beetje. Daarnaast zul je eerder voelen dat je genoeg hebt gegeten en verzadigd bent. Dit kan extra calorieën schelen.

Pauze nemen

Het is goed om zo nu en dan een pauze te nemen. Dit kan na elke portie of na elk hapje. Een tip is om tussen de hapjes door even je bestek neer te leggen. Vergeet niet om eerst je mond leeg te eten en de hap door te slikken voor je het bestek oppakt en een volgend hapje klaar maakt!

Eet je bij stamppot ook snel en vaak te veel? Herkenbaar… Want stamppotjes zijn lekker glad en er hoeft niet zo veel op gekauwd te worden als stukjes aardappel en (rauwe)groenten. Naast bovenstaande tips is het een idee om je normale portie in 2 delen te nemen. Neem na de 1e portie even een kleine pauze, voordat je begint aan het volgende bord. Misschien merk je na de pauze zelfs al dat je voldoende hebt gegeten!

Geen afleiding

Probeer tijdens het eten niet afgeleid te worden door de tv, de tablet, je mobiel etc. Dit kan afleiden om goed te proeven en rustig te kauwen. Ook een belangrijke tip op werk: eet je boterham zeker niet achter je laptop op, maar klap je laptop even dicht en ga aan de eettafel zitten. Alle focus op je eten geeft daarnaast ook een goede break van je werk. Dan kun je erna weer vol energie aan de slag!

Ik ben benieuwd hoe vaak jij op een hapje kauwt, en hoe vaak je op een hapje kauwt na het lezen van deze blog. En vergeet vooral niet tijdens je pauze even afstand te nemen van je werk en je volledig te focussen op je lunch. Merk je dat je de smaken beter proeft en sneller verzadigd bent?

Succes!

Heb je hulp nodig bij het aanleren van een rustig eet- en drinktempo, bijvoorbeeld in verband met een bariatrische ingreep? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten. We zijn werkzaam in de regio Noord- en Zuid Holland. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. www.dewinter.nl tel: 023 5573344 receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »