Op 14 oktober is het weer nationale groente- en fruitdag. Deze dag is in 2020 in het leven geroepen om zo de consumptie van groente en fruit nog meer te belichten. Uit de resultaten van het RIVM blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking minder eet en drinkt dan de aanbevolen hoeveelheden van de Schijf van Vijf. Slechts minder dan tien procent van de Nederlandse bevolking voldoet aan de aanbevolen consumptie van groente. Van de totale voeding die we binnen krijgen, bestaat een derde deel uit producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Dit zijn dan ook vaker producten die hoger zijn in bijvoorbeeld verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zout en dus geen toegevoegde waarde hebben voor de gezondheid.
Waarom zijn groente en fruit zo belangrijk?
Groente en fruit zijn er in verschillende vormen, maten, smaken en kleuren. Naast dat ze mooie kleuren en vormen hebben, zijn de stukken fruit en groente gevuld met vele voedingsstoffen. De voedingsstoffen verschillen per soort groente en fruit. Hierom is het dan ook te adviseren om zoveel mogelijk te variëren met alle soorten fruit en groente, om er zo zeker van te zijn dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen tot je neemt. Kies wel voor zoveel mogelijk seizoensgebonden producten en maak hiermee een duurzame en tevens goedkopere keuze.
Het eten van de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Zo vermindert het het risico op het krijgen van hart-en vaatzieken en het verlaagt het het risico op darmkanker, longkanker en diabetes.
Hoeveel groente en fruit heb je per dag nodig?
De hoeveelheid groente en fruit die iemand nodig heeft per dag, verschilt per persoon en leeftijd. Zo heeft bijvoorbeeld een kind met een leeftijd tussen de 9-13 jaar oud ongeveer 150-200 gram groente nodig en 2 stuks fruit, waar de minimaal aanbevolen behoefte voor volwassenen rond de 250 gram groente en 2 stuks fruit liggen.
Zoveel groente en fruit, hoe doe ik dat?
De aanbevolen hoeveelheden groente en fruit kunnen voor sommigen een flinke uitdaging zijn, zeker wanneer de hoeveelheid groente enkel gedurende de avondmaaltijd gegeten wordt. Om het iedereen wat makkelijker te maken, om toch aan die aanbevolen hoeveelheden groente en fruit te komen, zijn er een aantal tips:
- Eet gedurende de dag kleine porties groente of een stuk fruit, hiermee spreid je de hoeveelheden over de dag. Een stuk fruit of een schaaltje rauwkost met bijvoorbeeld een hummus(dip) of zuivelspread (als dip) is een prima en gezond tussendoortje.
- Wees creatief met groente en fruit en decoreer de maaltijden ermee. Zo kan fruit bijvoorbeeld dienen als een gezonde topping bij bijvoorbeeld een schaaltje kwark, smoothiebowl of havermoutpap/overnight-oats. Maar ook op de boterhammen gaan groente en fruit goed samen, denk bijvoorbeeld aan de combinatie pindakaas en banaan of een boterham met zuivelspread/kaas en wat plakjes komkommer, tomaat of avocado.
- Verwerk zoveel mogelijk fruit en groente in de gerechten, denk bijvoorbeeld aan soepen, sauzen (zelfgemaakt van gepureerde groente) of bijvoorbeeld de bekende bananen- of pompoenpancakes.
Het Voedingscentrum speelt hier goed op in en deelt dan ook vele recepten op hun website, waaronder bijvoorbeeld recepten voor pastasauzen of pompoenpannenkoeken, maar ook verschillende belegopties voor op brood. Zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen en wat inspiratie op te doen.
Mocht u na het lezen van de blog meer willen weten of u wel voldoende groente en fruit binnenkrijgt? Heeft u behoefte aan tips en handvatten voor het verrijken van de voeding met meer groente en fruit? Neem gerust contact op met onze praktijk Voedingsadviesbureau de Winter via 023-5573344 of receptie@dewinter.nl