Goede voornemens

De decembermaand ligt al weer achter ons en januari is begonnen. In veel gevallen een begin vol goede voornemens. Een veel voorkomend voornemen is afvallen. Helaas is iets voornemen makkelijker dan het daadwerkelijk uitvoeren.  Hoe zorg je er nu voor dat het niet bij een voornemen blijft en na een maand weer afhaakt? In deze blog 5 tips die je kunnen helpen om effectief af te vallen.

Afvallen is veranderen
Simpel gezegd is afvallen meer energie verbruiken dan binnenkrijgen. Dit kun je het beste doen door minder (of anders) te eten en meer te bewegen.  Hoe graag we het ook zouden willen, afvallen gaat niet vanzelf. Je zult er moeite voor moeten doen. Ergens is er iets misgegaan en dat moet je nu veranderen. En dat lukt alleen door zelf ook te veranderen. Of om de woorden van Einstein te gebruiken: ‘We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them’

Wat is je valkuil?
Begin vooral niet door heel weinig te gaan eten. Dit kan namelijk averechts werken, waardoor je zeker niet afvalt. Daarnaast werkt het niet bevorderlijk voor de motivatie. Eet regelmatig en gevarieerd. Je hoeft niet in één keer heel je voedingspatroon om te gooien. Belangrijk is om even de tijd  nemen en te bekijken wat jouw valkuil is: frisdrank, alcohol, koekjes, chips, chocolade, snacks…? Dit is hetgeen dat je zult moeten minderen en als dit lukt levert het vaak al veel winst op.

Haastige spoed is zelden goed
Neem de tijd om af te vallen. In veel gevallen is het geen je wilt afvallen er niet in twee maanden aangekomen. Het is dus ook niet reëel te verwachten dat dit er in twee maanden weer af is. Stel dat je 10 kg wilt afvallen, dan kan je daar best jaar over doen. 1kg per maand is namelijk al 12 kg per jaar. Bedenk hoeveel je in 2016 wilt afvallen en verdeel dit over de maanden.  Welke maand wordt het lastig om af te vallen en welke maand juist niet?  Dit zorgt voor houvast, overzicht en minder frustratie, wat weer  helpt om niet op te geven.

Beweging
Ga dagelijks bewegen en wissel verschillende soorten beweging met elkaar af. Wandelen, fietsen, krachttraining, cardio. Kijk vooral naar wat je leuk vindt. Ben je geen sporter, ga dan vaker wandelen of fietsen. Neem wat vaker de trap op het werk of neem een lange route naar werk of school in plaats van de snelle route. Ook hier geldt weer: loop niet hard van stapel. Als je vaker wilt gaan wandelen, begin dan niet meteen met een wandeling van 15 kilometer maar start met korte wandelingen en bouw dit dan uit. Probeer 3 dagen een uur te bewegen en de rest van de dagen minimaal 30 minuten.

Cheat
Kies 1 dag in de week waarop je lekker kan ‘zondigen’. Geniet van een patatje, neem een lekker chocolaatje of neem dat  glas cola. Dit kan helpen om de rest van de week nee te zeggen en vol te houden.

Gedeelde smart
Kijk of er iemand in je omgeving is die ook wil afvallen en ga samen de uitdaging aan om gezonder te eten en meer te bewegen. Samen kun je namelijk meer bereiken en het is makkelijker om nee tegen jezelf te zeggen dan tegen een ander! Je kunt elkaar motiveren, helpen als het even tegenzit en samen genieten als het goed gaat.

Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter,
tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »