Goede voornemens… Onzin of niet?

Het sinterklaasfeest is voorbij. Kerstmis is in aantocht. En Oud & Nieuw volgt daarna. Ben je ook al aan het nadenken over mogelijke goede voornemens? Eigenlijk zou het elke dag 1 januari moeten zijn. Elke dag is een dag om goede voornemens te hebben.

Waarom willen we per 1 januari bijvoorbeeld pas gaan afvallen? Waarom niet per 1 december? Ja maar dan komt de kerst eraan, hoor ik je zeggen…. Een gedachte die veel mensen hebben en die begrijpelijk is. Maar er is altijd wel een reden om niet aan goede voornemens te beginnen. December is juist HET moment om te besluiten te gaan afvallen. Dit wil niet zeggen dat het makkelijk is maar het kan na de kerst in ieder geval alleen maar makkelijker worden om het vol te houden. Je hebt dan alle verleidingen en confrontaties van kerst al doorstaan of voor een gedeelte doorstaan. En als je pas in januari begint wil dat niet zeggen dat je dan nooit meer in de verleiding komt:er is er altijd wel een jarige in de familie- en vriendenkring. Als je al eerder begonnen bent heb je met kerst goed kunnen oefenen! Natuurlijk hoef je niet op een houtje te bijten met kerst. Het is ook niet nodig om daadwerkelijk af te vallen met de kerstdagen maar probeer maat te houden zodat je ten minste op hetzelfde gewicht blijft. In het nieuwe jaar start je dan weer met het verliezen van de kilo’s.

Er is altijd wel een situatie waarbij de verleiding op de loer ligt. Of het nu kerst of een verjaardag is, de verleiding is er altijd geweest, zal er altijd zijn en zal altijd blijven komen. Dit is maar goed ook anders zou het heel ongezellig worden. Belangrijk is bij dit soort dagen dat het basisritme van voeding en beweging (de balans) behouden blijft. Dit bereik je door 3 x op een dag te eten en dus geen maaltijd over te slaan. Veel mensen lunchen bijvoorbeeld niet omdat ze ’s middags een verjaardag hebben. Door juist wel te lunchen houd je de verbranding hoog en zorg je ervoor dat je meer energie verbruikt wat betekent dat het gebakje van die verjaardag ook beter verbrand wordt. Dit resulteert in geen of minder gewichtstoename. Daarnaast kom je niet met een lege maag op een verjaardag aan waardoor je gemakkelijker tegen bepaalde dingen nee kan zeggen. Dit principe gaat ook op voor de kerstdagen: probeer dus met kerst de regelmaat in de voeding vast te houden en ga lekker naar buiten om te wandelen op het strand, in het bos of in de duinen met het gezin! Als je dan terug komt kan je prima een kerstkransje bij de thee nemen of iets extra’s opscheppen bij het kerstdiner.

Een goed voornemen kan dus afvallen zijn. Maar hoe? Lukt het je zelf niet om de kilo’s eraf te krijgen en zou je graag advies willen over gezonde voeding en afvallen van een deskundige op dit gebied? Dan kan een diëtist je hierin begeleiden. Door samen te kijken naar jouw situatie en eetpatroon kan er een advies op maat gemaakt worden. De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor drie behandeluren wat overeenkomt met vijf consulten. Bij een aanvullende verzekering kan het zijn dat er meer vergoeding mogelijk is.

Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344

Deze diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter wensen je in ieder geval: Hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar!

 

 

 

 

 

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »