Gezondheid uit een potje

Iedereen heeft wel eens potjes vitamine en mineralen in de drogist zien staan. Vitamine A voor sterke nagels, kalium voor een gezonde bloeddruk, magnesium tegen krampen en een multivitamine voor een optimale algehele gezondheid. Zijn al deze supplementen eigenlijk wel nodig of is een gezond voedingspatroon voldoende? Op die vraag geeft deze blog een antwoord.

Laat voeding uw medicijn zijn
Moeder natuur kan ons alles geven wat we nodig hebben om gezond te blijven. Sinaasappels zijn bijvoorbeeld een bron van vitamine C, oesters bevatten een hoop zink en onze huid maakt zelfs vitamine D uit zonlicht! Wanneer je een gevarieerd voedingspatroon hebt en voldoende groenten, fruit, granen, zuivel, vlees en vis eet zou je in principe alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen en zijn extra vitamine- en mineraalsupplementen niet nodig.

Helaas eet minder dan 20% van de Nederlanders voldoende vis en eet minder dan 1 op de 10 mensen voldoende groente en fruit! De mensen die niet aan de aanbevelingen voldoen krijgen dus te weinig van bepaalde vitaminen en mineralen binnen. Zij zouden deze tekorten kunnen aanvullen met een supplement. Het zou echter beter zijn om voldoende voedingstoffen via de voeding binnen te krijgen, voeding is immers de basis van een goede gezondheid.

Supplement = aanvulling
In sommige gevallen kan een vitaminesupplement zeker zinvol zijn. Met name bij mensen die onder andere door leeftijd, eet- en leefgewoonten een tekort hebben of juist een verhoogde behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen. De volgende groepen kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij een supplement:
• Baby’s hebben behoefte aan vitamine D en K als aanvulling;
• Ouderen, mensen met een getinte huid of mensen met een hoofddoek
hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D;
• Intensieve sporters kunnen baat hebben bij een multivitamine;
• Vegetariërs kunnen een tekort hebben aan ijzer en vitamine B12;
• Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen kan  suppletie met een multivitamine zinvol zijn.

Baat het niet dan schaadt het niet?
Er zijn in Nederland een hoop mensen die een multivitamine supplement gebruiken met als achterliggende gedacht: “Zo krijg ik in ieder geval alles binnen en wat extra is mooi meegenomen!”Het is natuurlijk mooi dat in één enkel tablet alles zit wat je nodig hebt, maar wat gebeurt er met de voedingsstoffen die je teveel binnenkrijgt?Gelukkig kan het lichaam van de meeste vitaminen zelf bepalen of er voldoende opgenomen is , overschotten worden dan via de urine uit geplast. Er zijn ook vitaminen die je niet uit kunt plassen. Deze vitaminen, de zogeheten vetoplosbare vitaminen, worden in het lichaam opgeslagen en gebruikt wanneer nodig. Om deze reden kun je met twee keer per week vis eten toch genoeg vitaminen uit vis binnenkrijgen omdat het lichaam hier een reserve van opbouwt. Wanneer er echter elke dag een overschot aan vitaminen ingenomen wordt kunnen deze reserves zo groot worden dat ze het lichaam van binnenuit vergiftigen!

Varieer!
Wanneer je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, zul je van alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgen en zal het nemen van extra vitaminen en mineralen niet nodig zijn.
Twijfel je toch of je geen tekorten hebt? Overleg dan eerst met je diëtist of huisarts of er nog aanpassingen in het voedingspatroon gedaan kunnen worden voordat je een potje supplementen aanschaft.

Wil je meer informatie over gezonde voeding en beweging? Of heb je behoefte aan individuele begeleiding? Neem gerust contact op met de diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter.                                                                                                                                                                                                                                                          De begeleiding van de diëtist valt binnen de vergoeding van het basispakket.
Voedingsadviesbureau De Winter, tel: 023-5573344  receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Nieuws

Train jouw buik!

Gewichtheffen, sprinten, kogelstoten, fitness en ga zo maar door. Prestaties spelen hierbij vaak een grote rol. Om een betere prestatie te krijgen, is er best

Lees verder »