Gezond eten – lekker met een goed gevoel

Handige tips om gezonder te eten

Gezond eten geeft niet alleen een goed gevoel. Het zorgt ervoor dat je makkelijker op gewicht blijft, het verlaagt je bloeddruk, het zorgt voor een betere weerstand en verkleint je kans op hart- en vaatziekten. Genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met gezonder eten. Gezond eten is zo veel meer dan alleen een salade en wat water!

Gezond lekker eten
Inhoud

Gezond eten: doe eens een eetwissel of eet kleinere porties

Om gezond te eten moet je nieuwe gewoontes aanleren, en slechte gewoontes doorbreken. Het helpt om dit in kleine stappen te doen en jezelf de ruimte te geven om te wennen. Iedere stap helpt, hoe klein ook.

Drink je vaak frisdrank, dan kan het lonen om water te drinken. Wanneer je graag chips eet kan het slim zijn om het te wisselen met popcorn. Eet je graag koekjes als tussendoortje, dan is misschien een stuk fruit een lekkere wissel. Eet je normaal witte pasta? Volkoren pasta is ook heerlijk! Zo zijn er vele manieren om jouw eten te wisselen.

Gezonder eten met gezonde snacks

Het is heerlijk om af en toe een ongezonde snack als tussendoortje te nemen. Maar je lichaam heeft deze tussendoortjes niet per se nodig. Het kan slim zijn om, wanneer je trek hebt, te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke banaan, een snack komkommer of een appeltje. 

Een gezond tussendoortje bevat voedingsstoffen waar je lichaam wél wat aan heeft. En bij voorkeur heeft het tussendoortje weinig suiker of zout, en weinig calorieën. Wanneer je tussendoortje boven de 100 calorieën komt wordt het al snel een vullende maaltijd. Op die manier kan je lekker op gewicht blijven.

Gezonde voeding bij ARFID

Voorbeelden van gezonde snacks

Gezonde snacks hoeven niet vies te zijn. Het is makkelijk om een gezonde keuze te maken. De opties zijn veelzijdig en vooral heel erg lekker.

 • Vers fruit
 • Gedroogd fruit
 • Noten
 • Snackgroenten
 • Yoghurt
 • Crackers
 • Olijven
 • Soep
 • Bananenpannenkoekjes
 • Kleine salades

Hulp bij gezond eten

Onze diëtisten helpen jou om gezond te eten. We geven advies over je huidige voeding en hoe je deze kunt verbeteren. Het is belangrijk dat er een voedingsadvies wordt gemaakt die goed bij je past. Dan is het namelijk het beste vol te houden. Daarnaast kijken we naar hoe je jouw gezondheidsdoelen het beste kunt bereiken. Ook zijn er talloze gezonde recepten. Deze zijn gemakkelijk te maken en zitten vol met producten uit de Schijf van Vijf.  

Eten volgens de Schijf van Vijf

Wij vinden de Schijf van Vijf tegenwoordig nog steeds een relevante manier om aan te geven welke voedingsstoffen je allemaal nodig hebt. Vooral als je gezonder wilt gaan eten. In grove lijnen bestaat deze richtlijn uit het volgende:

 • Meer te kiezen voor volkoren producten;
 • Wat minder vlees eten of een vleesvervanger;
 • Niet te overdrijven met zuivelproducten;
 • Niet te grote porties nemen, maar de aanbevolen hoeveelheden (verschillend tussen vrouw en man) te nemen;
 • Matigen met producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, zoals snacks, snoep, frisdrank en alcohol.

Veelgestelde vragen over gezond eten

Door gezond te eten verklein je niet alleen de kans op overgewicht, maar ook op allerlei ziekten. Gezonde voeding zorgt voor een fit gevoel, meer energie en een betere concentratie. 

Gezond eten betekent dat je veel vitamines, mineralen, vezels, goede vetten en andere voedingsstoffen eet. Deze vind je voornamelijk in groente en fruit, noten, zuivelproducten, olieproducten en volkoren rijst/pasta. 

Als je vaker kiest voor het eten van plantaardige producten in plaats van dierlijke producten, dan kan dit een positief effect hebben op je bloeddruk. Dit verkleint uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten. Ook is er minder kans op diabetes en andere ziekten. 

Heb jij moeite met gezond eten?

Wij kunnen je helpen met jouw voeding

Onze specialisten, waaronder Danique, kunnen jou helpen om stapsgewijs gezonder te eten. Neem contact met ons op zodat we met je kennis kunnen maken en met jou mee kunnen denken over een oplossing wat bij jou past. 

Foto Danique Scheerman