Gezond & betaalbaar eten, de 7 tips van Ankie

Soms lijkt het alsof gezond eten heel veel geld kost. Maar gezond eten met een budget gaat juist heel goed met de onderstaande 7 tips!

Tip 1: plan je maaltijden

Als je van te voren bedenkt wat je wanneer wilt eten en wat je daarvoor nodig hebt, zul je minder snel eten weg moeten gooien. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar gaat ook voedselverspilling tegen: win- win situatie!

Tip 2: maak grotere porties

Een grote pan eten maken, is vaak goedkoper dan meerdere keren kleinere porties. Zelf maak ik elke zondag een grote pan soep waar ik een paar dagen van kan eten. En de restjes? Die vries ik in voor de volgende keer! Zo heb ik altijd een gezonde optie bij de hand, als ik een keer geen zin heb om te koken.

Tip 3: doe slim inkopen

Het inkopen van grotere verpakkingen is vaak goedkoper dan kleinere verpakkingen. Koop daarom houdbare producten zoals noten, ontbijtgranen of pasta groot in. Vergelijk producten en kies het product met de laagste kiloprijs. Kijk ook eens naar huismerken; deze zijn net zo gezond en vaak veel goedkoper dan een A- merk.

Tip 4: bereid thuis je eten voor

Een broodje in de kantine, een koffie to go of snoep uit het automaat? Eten wat je onderweg haalt kost vaak serieus geld. Maak in plaats daarvan thuis je brood of neem een thermosbeker met koffie mee. Tijd besparen? Maak je eten de avond van te voren vast klaar: scheelt een hoop tijd in de ochtend en zorgt ervoor dat je sneller gezonde keuzes maakt!

Tip 5: eet met het seizoen mee

Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak veel goedkoper (en ook lekkerder!). Naast seizoensgroenten en -fruit zal je ook eens in de diepvries kunnen kijken. Diepvriesgroenten en -fruit zijn vaak goedkoper en net zo gezond als vers!

Tip 6: ga eens naar de markt

Het prijsverschil tussen supermarkt en de markt kan groot zijn. Ga ook vooral aan het einde van de dag eens langs de markt, dan willen de marktkooplieden vaak van hun laatste spullen af en kan je een goede deal maken!

Tip 7: eet meer plantaardig

Vis en vlees kunnen best prijzig zijn. Kies daarom vaker voor plantaardige opties. Heel gezond en goed voor de portemonnee!

 

Wil je wel gezond eten maar ben je bang dat dit niet lukt door jouw budget? Neem gerust contact op met onze diëtisten van Voedingsadviesbureau de Winter. Diëtetiek wordt vergoed in het basispakket. Je kunt ons vinden op verschillende locaties in Noord & Zuid- Holland. Wij zijn bereikbaar per telefoon: 023-5573344  of mail naar: receptie@dewinter.nl

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »