Gezond afvallen

Wat houdt het in om gezond af te vallen?

Veel mensen denken er aan om af te vallen. Een groot gedeelte van de volwassen is te dik, of veel te dik (obesitas). Gezond afvallen is daarom heel belangrijk, maar het is wel essentieel om een goede plan van aanpak te hebben. 

Ons ervaren team van voedingsdeskundigen, diëtisten en fitnesscoaches staat voor je klaar om een op maat gemaakt programma te ontwikkelen dat past bij jouw levensstijl en voorkeuren.

gezond afvallen met GLI Slimmer project
Inhoud

Wat is gezond afvallen precies?

Afvallen is één ding, maar gezond afvallen is echt een ander. Het gaat hierbij niet om snelheid waarbij je in een zo rap mogelijk tempo gewicht kwijt wil raken. Belangrijker is dat je met behulp van een persoonlijk plan en voedingsadvies jouw algemene gezondheid en welzijn verbetert. 

In plaats van radicaal één ding om te gooien, is het verstandiger om kleine maar effectieve eetgewoonten en leefstijlen aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het vaker kiezen voor een gezondere keuze. Denk bijvoorbeeld aan ongezouten nootjes in plaats van chips, of water in plaats van cola.
  • Het letten op het aantal calorieën wat je inneemt. Kijk eens goed op de verpakking van de producten die je koopt. Hierdoor wordt je veel bewuster van wat je allemaal eet.
  • Regelmatig bewegen. Altijd een goede tip, maar in combinatie met gezondere voeding nog vele malen effectiever als je gezond wilt afvallen.
  • Het werken aan jouw psychologisch welzijn. Overgewicht is regelmatig het gevolg van het niet lekker in je vel zitten, stress of een negatief zelfbeeld. Onze diëtisten begrijpen dat jouw mentale gezondheid hand in hand gaat met jouw gewicht. Daarom besteden wij ook hier volop aandacht aan.
team De Winter

Hoe kun je gezond afvallen?

Dit hoef je zeker niet alleen te doen! Met behulp van een diëtist, voedingsdeskundige of een leefstijlcoach kun jij realistische doelen behalen. Ieder persoon is uniek en heeft andere behoeften. Ook werkt niet ieder plan voor iedereen. Daarom is het verstandig om bij ons een consult in te plannen. Wij maken een plan op maat en monitoren jouw progressie tijdens het gezond afvallen. 

Afvallen lukt niet! Wat nu?

We zien vaak dat mensen in hun eerste weken meer afvallen dan in de weken erna. Dat komt voornamelijk doordat je eerst veel vocht verlies. Daarna zien veel mensen een stagnatie en worden bang dat het afvallen niet meer lukt. Praat in dat geval met één van onze diëtisten. Vaak liggen er (onbewust) oorzaken die het afvallen wat belemmeren. Denk aan:

  • Er sluipen hier en daar toch weer wat oude gewoonten in jouw eetpatroon. Af en toe ben je weer aan het snacken, of je kiest toch weer wat vaker voor een ongezondere keuze. Meestal zijn dit kleine beetjes die je niet eens opmerkt, maar wél meetellen.
  • Vergeet je beweging niet! Je kunt wel letten op wat je eet, maar als je hierbij weinig beweegt dan duurt het afvallen langer. Probeer dagelijks een wandeling te maken, ga eens zwemmen of fietsen en twee keer per week intensief sporten in altijd aan te raden. 
  • Wees niet te streng voor jezelf. Een streng langdurig dieet raden wij als voedingsadviesbureau altijd af. Deze dieetvormen zijn in de meeste gevallen heel slecht vol te houden, waardoor je gemakkelijk weer gaat vervallen in oude gewoonten. 

Heb je een medische reden waardoor afvallen niet lukt?

Er zijn veel medische oorzaken die ertoe leiden dat gezond afvallen minder voorspoedig gaat. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicatie of (erfelijke) aandoeningen zoals schildklierproblemen. Bespreek dit altijd met één van onze specialisten. Kijk voor meer informatie ook op onze pagina over klachten en ziektebeelden

Veelgestelde vragen over gezond afvallen

Noten zijn een prima bron voor natuurlijke en gezonde vetten. Ze bevatten veel energie waardoor je er niet veel van hoeft te eten om verzadigd te raken. Kies altijd voor ongezouten noten en neem niet meer dan een handvol per dag. Voedzame noten zijn bijvoorbeeld cashew nootjes, ongezouten pinda’s en walnoten.

Kies voor de jonge en magere kaassoorten als je aan het afvallen bent. Cottage cheese, geitenkaas en 10+ kazen zijn goede keuzes. Oude kaas is minder geschikt voor bij het afvallen omdat deze kaas meer vet bevat.

Al het fruit is in principe gezond, maar sommige soorten bevatten meer suikers en calorieën dan anderen. Altijd goed om te eten is grapefruit, appels en steenvruchten. Eet fruit het liefst met schil (waar mogelijk) en probeer ze niet te persen. 

Wil jij ook gezond afvallen?

Samen gaan we jouw doelen behalen!

Onze specialisten, waaronder Marit, kunnen jou helpen om stapsgewijs jou te laten afvallen. Neem contact met ons op zodat we met je kennis kunnen maken en met jou mee kunnen denken over een oplossing wat bij jou past. 

Foto Angela Kranendonk