FODMAP dieet: PDS en maag en darmklachten de baas met voeding

Het FODMAP-dieet wordt over het algemeen door diëtisten toegepast bij prikkelbare darm syndroom (PDS), coeliakie, en maag- en darmklachten. Dit dieet is een manier om erachter te komen waardoor jouw PDS veroorzaakt wordt, en dus niet gemaakt om af te vallen. Onder begeleiding van een diëtist elimineer je bepaalde stoffen om erachter te komen welke voeding problemen veroorzaakt. 

Het prikkelbare darm syndroom is een van de meest voorkomende maagdarm probleem bij volwassenen. Omdat PDS nog redelijk onbekend is kent het geen langdurige therapie, en enkel symptoombestrijding.

FODMAP dieet

Waarvoor is FODMAP eigenlijk bedoeld?

Het FODMAP dieet is bedoeld voor mensen met maag- en darmproblemen. Denk bijvoorbeeld aan last hebben van winderigheid, het hebben van een opgeblazen buik, (onder) buikpijn, diarree of juist obstipatie. Het dieet is dus zeer geschikt voor mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS).

Wat is PDS eigenlijk?

PDS is een overkoepelende naam voor maag- en darmproblemen waarvan de oorzaak onbekend is. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Bij PDS is er sprake van een verstoorde werking van de darmen.  Australische onderzoekers hebben het FODMAP dieet ontwikkeld. Omdat PDS zeer pijnlijk kan zijn, kan het doen van het FODMAP dieet een oplossing bieden. FODMAP staat voor Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

FODMAPS zijn voedingsstoffen die gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. De voedingsstoffen zijn de volgende koolhydraten en alcohols:

  • oligosaccharide van fructose (fructanen)
  • galactose (galactanen)
  • disachariden (lactose)
  • monosacchariden (fructose)
  • suiker alcoholen (polyolen) 
  • sorbitol
  • mannitol
  • xylitol
  • maltitol

Hoewel er veel FODMAP lijsten online te vinden zijn, is deze informatie vaak verouderd of incorrect. Hoewel het verleidelijk is om zelf een FODMAP dieet te starten, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Omdat het voor het FODMAP dieet zeer belangrijk is dat de juiste dingen gegeten worden, wordt er altijd aangeraden om dit samen met een diëtist te doen. Bespreek met je huisarts wat de mogelijkheden zijn om jouw PDS klachten te bestrijden. De kans is groot dat je een doorverwijzing krijgt naar een diëtist, die een goed FODMAP dieetplan kan uitstippelen.

Wat kan een diëtist voor mij doen?

Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en alles wat met voeding te maken heeft. Door deze kennis kan de diëtist jou goed begeleiden met het FODMAP dieet. De diëtist kijkt naar jouw individuele  lichamelijke behoefte, zoals; energie (kcal), eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Op basis daarvan geeft de diëtist je praktische adviezen. Daarnaast helpt de diëtist jou bij het aanpassen van je eetgewoonten en het behalen van je doelen. Of dat nu het verbeteren van je stoelgang is of het verminderen van krampen en pijn rondom je maag en darmen.

Ook met geldende maatregelen die 23 maart 2021 zijn afgekondigd, blijft de diëtistenpraktijk open. Ook de aankomende weken zullen wij toegankelijk blijven om de best mogelijke zorg volgens de laatste richtlijnen u te leveren. Voor meer informatie over onze maatregelen in de praktijk kijk op: https://dewinter.nl/corona 

De diëtistenpraktijk in Noord-Holland en Zuid-Holland. Ook voor het FODMAP dieet.

Voor een persoonlijk voedings- en leefstijladvies, en professionele begeleiding bij het FODMAP dieet.