Fijne feestdagen!?… Ook met een voedselallergie?

Geschreven door: Angélika Alderden- van der Vecht, diëtist

De feestdagen staan alweer bijna voor de deur. In de decembermaand staan gezelligheid en lekker eten meer centraal  dan in andere maanden. En het ligt dan ook voor de hand om als diëtist rond deze tijd een stukje te schrijven over hoe de feestdagen door te komen zonder direct te veel te eten en aan te komen. Kortom: bewust genieten, maar met mate. Maar eigenlijk is dat niets nieuws.

Ik wil dan ook stilstaan bij de mensen die een voedselallergie of –intolerantie hebben. In het ‘gewone dagelijks leven’ kan dit soms al heel lastig zijn, maar waar we minder vaak bij stil staan, tenzij we er zelf (van dichtbij) mee te maken hebben, is dat een voedselallergie tijdens de feestdagen nog weer allerlei extra uitdagen met zich mee brengt.

Sinterklaas

Het begint al met de sinterklaastijd. Er is veel lekker sinterklaassnoepgoed, maar helaas zit dat vaak vol allergenen zoals melk, ei, pinda, noten of soja.

Een paar weetjes die je misschien niet weet over sinterklaassnoepgoed:

  • Een amandelstaaf bevat (uiteraard) amandelspijs, maar een banketstaaf hoeft niet met amandelspijs gemaakt te zijn. Het spijs kan bijvoorbeeld ook gemaakt zijn van geweekte witte bonen en abrikozenpitten.
  • Pepernoten kunnen (sporen van) allergenen bevatten Als je in de sinterklaastijd met je kind op stap gaat, heb je natuurlijk altijd kans dat je een Piet tegen komt die pepernoten uitdeelt. En wat is er moeilijker dan je kind die pepernoten ontzeggen?! Om verdriet te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je altijd een zakje allergeenvrije pepernoten bij je hebt. Mocht je dan ergens een piet tegen komen die pepernoten uitdeelt, dan kan je kind ze bij jou omwisselen.

Kerst en oud & nieuw

Vervolgens gaan we door naar de kerst en de jaarwisseling. Leuk en gezellig? Ja, maar ook: HELP! Stress!

Want bij de gezelligheid van kerst, hoort bijvoorbeeld een kerstborrel op het werk, een kerstdiner op school, de kerstdagen zelf en natuurlijk de Nieuwjaarsborrels. Als je de kerstdagen thuis viert, heb je het redelijk zelf in de hand wat er gegeten wordt en hou je zelf de controle. Bij familie of goede vrienden wordt het al iets lastiger en zal het misschien nodig zijn om nog eens goed uit te leggen wat jij of je kind wel en niet mag,  waar extra op gelet moet worden, etc.  Maar een kerst- of Nieuwjaarsborrel of kerstdiner op school levert vaak meer stress op! Naast dat je (nogmaals?)  uit moet leggen wat je niet mag, waarom niet en wat de gevolgen kunnen zijn, loop je soms ook tegen een stukje onbegrip aan. Want waarom doe je nu zo huiverig als er satésaus  staat bij een buffet met hapjes? Je kunt toch die saus laten staan en dan genieten van de andere dingen?! Niet iedereen denkt er over na dat er wel eens een druppel saus in de bowl kan vallen die er naast staat… om maar een voorbeeld te geven.

Wat kun je zelf doen om fouten en/of teleurstellingen te voorkomen:

  • Zoek contact met mensen die ook een voedselallergie hebben. Zij hebben misschien praktische tips, een oplossing waar jij nog niet aan gedacht hebt of anders kun je samen misschien op een oplossing komen.
  • Neem contact op met degene die het etentje of de borrel organiseert (of met het restaurant waar je gaat eten). Wees duidelijk wat je wel en niet mag en waarom niet. Door er over te praten en er heel duidelijk in te zijn,  begrijpt de ander het ook beter. Misschien kunnen jullie samen het menu bespreken en kijken of er nog ergens ‘gevaren’ schuilen. En als de ander het beter begrijpt, laten ze misschien die satésaus maar helemaal weg bij het buffet…
  • Biedt aan om zelf ook een gerecht mee te nemen. Naast dat het natuurlijk altijd leuk is om iets lekkers te maken en door anderen te laten proeven, weet je op deze manier ook zeker dat er in ieder geval een gerecht is dat je zonder problemen kunt eten.

Tot slot:

Ook met een allergie kun je genieten van de feestdagen! Begin op tijd met de voorbereidingen en het inlichten van anderen, des te meer kun je genieten met de feestdagen zelf.

Dan kunnen we met recht de vraagtekens weglaten en zeggen:

Fijne feestdagen!…Ook met een voedselallergie!


Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »